ua en ru

Порошенко: Росія не обійдеться без української газотранспортної системи

Порошенко: Росія не обійдеться без української газотранспортної системи Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Президент відзначив готовність України транспортувати 150 млрд кубометрів газу

Президент України Петро Порошенко заявив, що Росія не обійдеться без української газотранспортної системи навіть після 2019 року. Про це інформує прес-центр президента.

"Північний потік-2" є абсолютно політичним проектом. Туди треба вкласти 15-20 млрд, а у нас система готова", - заявив президент.

Порошенко відзначив готовність України транспортувати 150 млрд кубометрів газу, "а не 70, 80, 90 або 94-97 кубометрів, які були транспортовані в 2017 році".

Президент заявив, що будівництво "Північного потоку-2" можна вважати безглуздим з точки зору економіки.

"Будівництво "Північного потоку-2" - викидання на вітер 20 млрд - абсолютно економічно безглузда дія. І це я кажу лідерам Європейського Союзу: ви просто робите газ, який ви будете купувати, більш дорогим, а свою економіку неконкурентоспроможною. Ви дієте, в даному випадку, аж ніяк не тільки в інтересах України. Ви дієте в інтересах єдності ЄС і конкурентоспроможності ЄС. І я хочу вас запевнити, що мій голос так само, як і голос України, дуже добре почутий", - зазначив Порошенко.

Також президент повідомив про успішні переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, результатом яких стала заява канцлера про "Північний потік-2" як про політичний проект, який не може бути реалізований без урахування інтересів України.

Порошенко зазначив, що під час переговорів з прем'єр-міністром Данії в якості важливої умови було задекларовано захист інтересів України.

"Це можуть бути різні варіанти - починаючи від того, що Україні буде гарантовано не зниження обсягу транзиту", - прокоментував питання про способи врахування інтересів України президент.

"Росія не виконує рішення Стокгольмського арбітражу не тільки в частині сплати нам 4,6 млрд доларів в якості компенсації збитків, які виграла Україна, а і в частині постачання нам газу, де росіяни були зобов'язані виконувати контракт. І суд це підтвердив", - зазначив Порошенко.

Нагадаємо, Порошенко назвав підстави для розірвання партнерства з Росією.