ua en ru

Порошенка просять перевірити законність отримання Новинським громадянства України

На офіційному сайті Президента України від 18 січня зареєстрована електронна петиція № 22/019983 "За розгляд законності надання Вадиму Новинському громадянства України". Автором петиції є Олександр Папір, житель міста Миколаїв.

"Я, уродженець і житель міста Миколаїв, одного з колишніх вогнищ суднобудування України, фактично містообразуючої галузі Миколаєва, закликаю підтримати петицію за ініціювання судового розгляду законності надання Вадиму Новинському громадянства України, яке за сумнівних обставин і невідомо за які заслуги йому, російському олігархові, було подаровано нелегітимним президентом-злочинцем Януковичем В. Ф. у 2012 році", - йдеться в петиції.

За словами автора звернення, в Миколаєві "Новинський причетний до знищення шляхом банкрутства Чорноморського суднобудівного заводу, а зараз за схожою схемою бере участь у знищенні заводу "Океан".

"Це два з трьох суднобудівних заводів Миколаєва. Те ж стосується і Херсонського суднобудівного заводу", - додав автор.

Крім того, як зазначає житель Миколаєва в петиції, "Новинський є головним спонсором Партії регіонів, яка зараз маскується під назвою "Опозиційний блок".

"А в 2012 році був обраний депутатом Верховної Ради від міста Севастополь, в якому, як відомо, сильні проросійські настрої, що допомогло Путіну успішно анексувати Крим. Оскільки Конституція не дозволяє позбавляти громадянства України, єдиний спосіб його скасувати - це довести незаконність його отримання. Отже, за умови досягнення цією петицією мінімально необхідної кількості голосів, Президенту необхідно ініціювати судовий розгляд законності надання Новинському громадянства України", - йдеться в петиції.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, 28 жовтня 2015 року на сайті Президента була зареєстрована петиція про позбавлення Новинського громадянства. Автори петиції мотивували своє звернення до Президента нібито руйнівними для української економіки діями Новинського - банкрутствами підприємств, рейдерськими захопленнями. За два місяці Петиція набрала більше 20 тисяч голосів. Але 30 грудня 2015 року, через 63 дні після реєстрації, за даними ЗМІ, співробітники Адміністрації Президента зняли петицію з розгляду.