ua en ru

Порошенко прокоментував розмову Трампа і Зеленського

Порошенко прокоментував розмову Трампа і Зеленського Фото: Петро Порошенко (eurosolidarity.org)

Порошенко вважає скандал дуже шкідливим для України

Суть розмови президента України Володимира Зеленського і президента США Дональда Трампа лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко вирішив не коментувати, але скандал назвав дуже шкідливим для України. Про це п’ятий президент України заявив у Польщі.

"Я не буду коментувати телефонні розмови президентів інших країн. Я вважаю, що це точно не та справа, якою я маю займатись", - сказав Порошенко журналістам.

Він зазначив, що всі останні п’ять років ми отримували безпрецедентну двопартійну підтримку з боку американських конгресменів, американських сенаторів, американських президентів і американського народу.

Порошенко переконаний, що для України життєво необхідно зберегти двосторонню підтримку. "Ні в якому разі не можна Україні бути залученою до тої передвиборчої внутрішньої боротьби у Сполучених Штатах Америки, або у будь-яких інших державах", – додав він.

Підхід до ЗМІ

Останні 5 років ми мали безпрецедентну двопартійну підтримку з боку американських конгресменів, сенаторів, президентів та народу США. Ми вдячні за санкційну підтримку, військову, економічну допомогу тощо. Україні ні в якому разі не можна бути залученою до тієї чи іншої передвиборчої внутрішньої боротьби у США або в інших державах. Для нас життєво необхідно зберегти двосторонню підтримку. Так само ми надзвичайно вдячні Європейському Союзу. Путін не розраховував, що 28 країн-членів об’єднаються і спільно приймуть рішення і про санкції проти Росії, і про економічну, політичну, технологічну допомогу, яку вони надавали Україні. Можу наголосити, як людина яка володіла повним об’ємом інформації щодо переговорів про безпеку України, – без Ангели Меркель, без Франсуа Олланда, без Emmanuel Macron, що змінив Франсуа Олланда на посаді президента Франції, санкції ЄС були б неможливі. Бо ці дві країни представляли весь Європейський Союз. Обсяг підтримки був такий, що ніколи ЄС жодній країні світу такий обсяг підтримки не надавав. Санкції і світова коаліція на підтримку України працює лише тоді, коли вона глобальна. Якщо ми когось виділяємо, когось відштовхуємо, – це руйнує коаліцію. Грудневе продовження санкцій буде моментом істини.

Опубліковано Петром Порошенком Четвер, 26 вересня 2019 р.

"Ми вдячні США за підтримку, яку вони демонстрували, надавали Україні під час російської агресії – санкціями, військовою допомогою, економічною допомогою, місіями радників", – сказав Порошенко.

П’ятий президент України також особливо наголосив на широкій допомозі ЄС, яку отримувала Україна.

"Так само ми надзвичайно вдячні Європейському союзу. Це те, на що Путін не розраховував – що 28 країн-членів об’єднаються і спільно приймуть рішення і про санкції проти Росії, і про економічну, політичну, технологічну допомогу, яку вони надавали Україні", – сказав він.

"Сума, яку надав нам ЄС, була безпрецедентною. Можу наголосити, як людина яка володіла повним об’ємом інформації щодо переговорів щодо безпеки України – без Ангели Меркель, без Франсуа Олланда, без Еммануеля Макрона, що змінив Франсуа Олланда на посаді президента Франції, санкції ЄС були б неможливі. Бо ці дві країни представляли весь Європейський союз", – заявив Петро Порошенко.

"Я людина, яка брала безпосередню участь, починаючи з червня 2014 року, у першому пакеті санкцій проти РФ. Роль канцлера Меркель і президента Макрона, президента Олланда важко перебільшити. Наголошую, обсяг підтримки був такий, що ніколи ЄС жодній країні світу такий обсяг підтримки не надавав", – підкреслив п’ятий президент України.

За його словами, в грудні Євросоюз має розглянути питання про продовження санкцій.

"Санкції і світова коаліція на підтримку України працює лише тоді, коли вона глобальна. Якщо ми когось виділяємо, когось відштовхуємо, це руйнує коаліцію", – зауважив він.

"Саме тому я сподіваюся, що зараз дипломатичними зусиллями наслідки цього скандалу будуть мінімізовані і нам вдасться розраховувати на продовження санкцій у грудні, якщо РФ відмовиться імплементувати Мінські домовленості, які були прийняті п’ять років тому, які є юридичною базою для застосування санкцій проти Росії як інструмент тиску, щоб вона виконала Мінські домовленості", – зазначив Петро Порошенко.

Він додав, що це означатиме, що Росія має вивести свої війська з окупованих територій, віддати неконтрольовану ділянку україно-російського кордону під контроль України, роззброїти незаконні військові формування і створити необхідні безпекові умови для початку політичного процесу.

"Поки що жодного кроку Росії в цьому напрямку ми не бачимо", – зауважив він.