ua en ru

Порошенко закликав ООН визнати Голодомор актом геноциду

Порошенко закликав ООН визнати Голодомор актом геноциду Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Порошенко закликав держави-члени ООН прийняти власне рішення про визнання Голодомору актом геноциду

Президент України Петро Порошенко під час виступі на Генасамблеї ООН закликала держави-члени ООН прийняти власне рішення про визнання Голодомору актом геноциду.

"Закликаю держави-члени ООН прийняти власне історичне рішення про визнання Голодомору актом геноциду", - заявив глава держави.

Порошенко зазначив, що ООН завжди відігравала провідну роль у забезпеченні того, що злочини ніколи не могли повторитися.

"Сімдесят друга сесія Генеральної Асамблеї збігається з 85-ю річницею одного з найбільш смертоносних злочинів ХХ століття - Голодомору. Це був штучний голод в Україні в 1932-1933 роках, організований тоталітарним режимом Сталіна, який привів до загибелі від 7 до 10 млн українців", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, раніше міністр у справах Єрусалиму і спадщини Зєев Елькін заявив, що ізраїльський парламент (Кнесет) може не прийняти декларативне рішення про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

"В Ізраїлі є традиція, що, питання, пов'язані з трактуванням тих чи інших історичних подій, як правило, не виносяться на політичне рішення. Максимум, вони виносяться на обговорення... Тому я не думаю, що буде прийнято якесь декларативне рішення щодо Голодомору, як і по інших тяжких трагічних сторінок в історії тих чи інших народів, тому що це не відповідає нашій парламентської традиції", - зазначив Елькін.