ua en ru

Порошенко запропонував російським найманцям на сході України коридор в Росію

Президент Петро Порошенко запропонував російським найманцям на сході України коридор в Росію.

Президент Петро Порошенко запропонував російським найманцям на сході України коридор в Росію. Про це Порошенко заявив, виступаючи у Верховній Раді після складання присяги Президента, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я йду на посаду Президента, щоб забезпечити єдність України і забезпечити тривалий мир і гарантувати безпеку. Мир - це головне, чого вимагає український народ", - заявив Порошенко.

Він підкреслив, що у нього "достатньо повноважень, щоб забезпечити мир".

"Повноважень і рішучості вистачить. Я не хочу війни. Я не хочу помсти. Хоча перед очима - великі жертви, принесені українським народом", - заявив Президент.

"Я бажаю миру і доб'юся єдності України. Тому починаю роботу з Плану миру. Я закликаю скласти зброю всіх, хто незаконно взяв зброю в руки. У відповідь буде гарантована амністія для тих, хто не причетний до тероризму і фінансуванню сепаратистів", - заявив Порошенко.

Він також пообіцяв мирний діалог і "контрольований коридор" для тих російських сепаратистів, які захочуть повернутися додому.

Президент України також звернувся до жителів Донбасу російською мовою - він пообіцяв найближчим відвідати регіон і встановити там світ. Президент заявив, що гарантує вільне використання російської мови в регіоні, створення робочих місць і поліпшення економічної ситуації на Донбасі, в проблемах якого Президент звинуватив попереднього Президента Віктора Януковича.

Порошенко заявив, що Київ потребує "легітимному партнера по діалогу" на Донбасі - він зазначив, що "вести переговори з бандитами не буде". Президент також заявив, що розмови про федералізацію України не мають підстав.

Порошенко присягнув на вірність українському народові на Конституції країни і на старовинному Євангелії 16 століття. Після цього Порошенко було вручено символи президентської влади-гербова печатка глави держави і булава Президента України. Після принесення присяги Порошенко будуть представлені на Софійській площі Києва Порошенко будуть представлені командувачі різних родів українських військ.

На інавгурації були присутні більше 20 лідерів різних країн, у числі яких був Президент Білорусії Олександр Лукашенко, Президент Польщі Броніслав Коморовський, Президент Литви Даля Грібаускайте. Керівництво США на інавгурації Порошенко представляв віце-президент Джо Байден. Росію на урочистій церемонії представляв посол Михайло Зурабов. Російський Президент Володимир Путін на церемонію запрошено не було.