ua en ru

Порошенко пропонує ВР ратифікувати угоду щодо виплат українським пенсіонерам у Литві

Порошенко пропонує ВР ратифікувати угоду щодо виплат українським пенсіонерам у Литві Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Відповідний законопроект був зареєстрований у Раді 2 жовтня

Президент Петро Порошенко пропонує Верховній раді ратифікувати угоду з Литовською республікою про внесення змін і доповнень до договору між Україною та Литвою про соціальне забезпечення. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на дані на сайті парламенту.

Зокрема, відповідний законопроект був зареєстрований у Раді 2 жовтня 2018 року.

Прийняття акту сприятиме набранню чинності відповідною угодою між Україною та Литвою, яка була підписана 8 грудня 2017 року у місті Вільнюс.

Законопроект, зокрема, спрямований на правове забезпечення передбачених угодою норм щодо:

визначення поняття "радянський стаж" як періоду роботи до 1 червня 1991 року на території колишнього СРСР, за винятком територій України та Литовської Республіки, та зарахування цього періоду до страхового (трудового) стажу згідно із законодавством кожної зі сторін;

перегляд розміру пенсії за заявою особи, поданою згідно з договором.

У пояснювальній записці вказано, що на виконання договору про соціальне забезпечення Пенсійний фонд України у 2017 році провів переказ пенсійних коштів 315 українським пенсіонерам, які проживають на території Литви, на суму 4 080, 4 тисяч гривень, а у І кварталі 2018 року - 318 особам на суму 1 351, 2 тисяч гривень.

"За прогнозними розрахунками, видатки на виплату пенсій українським пенсіонерам, які проживають на території Литовської Республіки, у 2018 році становитимуть близько 5 619, 7 тис. гривень", - сказано у записці.

Нагадаємо, комітет у закордонних справах Сейму Литви висловив свою солідарність і рішучу підтримку демократичних реформ в Україні, а також прагненню закріпити в Конституції України незворотність європейського і євроатлантичного курсу.

Як писало РБК-Україна, Литва надала Україні доступ на рік до європейської бази даних, яку будуть використовувати для перевірки законності ввезення авто на європейських номерах в Україну, а також чи не знаходиться авто в розшуку.