ua en ru

Порошенко пропонує ВР скасувати е-декларування антикорупційних громадських організацій

Порошенко пропонує ВР скасувати е-декларування антикорупційних громадських організацій Фото: зустріч президента з представниками ГО (прес-служба АПУ)

Відповідні проекти законів президент вніс до парламенту

Президент Петро Порошенко вніс на розгляд парламенту пакет законів щодо скасування електронного декларування антикорупційних громадських організацій. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Зокрема йдеться про проекти законів "Про внесення змін до Податкового кодексу" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги".

Напередодні ці проекти презентовано під час зустрічі з представниками громадських організацій.

"Як ми і домовлялись, законопроекти підготовлено, і я їх вношу", - повідомив Порошенко.

Він також підкреслив, що розраховує на підтримку цих документів парламентом у першому читанні ще на цій сесії. Глава держави зазначив, що зауваження та пропозиції від громадських організацій можна буде внести під час підготовки законопроекту до другого читання.

За словами президента, в законопроектах було враховано європейський та північноамериканський досвід у питаннях діяльності громадських організацій та їхнього публічного звітування.

Заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків наголосив, що законопроектами запропонована прозорість громадських організацій і тих фізичних осіб-підприємців, хто отримує напряму кошти донорів - міжнародну технічну допомогу.

Він також підкреслив, що публічну звітність подаватимуть усі громадські організації без огляду на спеціалізацію та джерела доходів, однак звіти стосуватимуться виключно діяльності організацій і не будуть містити інформації стосовно власності чи будь-якого майна цих організацій або їх посадових осіб.

Крім того, Шимків наголосив, що законодавча ініціатива передбачає скасування зобов’язання фізичних осіб - представників громадських організацій подавати звітність у рамках е-декларування, як передбачено законом "Про запобігання корупції".

Нагадаємо, раніше в Раді Європи розкритикували правки до українського закону "Про запобігання корупції" щодо декларування для суспільних активістів і закликали Україну скасувати зміни.