ua en ru

У Раді Європи закликають Україну скасувати декларування для суспільних активістів

У Раді Європи закликають Україну скасувати декларування для суспільних активістів Фото: Нільс Муйжнієкс

У Раді Європи розкритикували правки до українського закону "Про запобігання корупції"

У Раді Європи розкритикували правки до українського закону "Про запобігання корупції" щодо декларування для суспільних активістів і закликали Україну скасувати зміни. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжнієкс оприлюднив листування із заступником голови Адміністрації президента України Дмитром Шимківим. У своєму листі від 2 травня він рекомендує скасувати положення, які зобов’яжуть активістів-антикорупціонерів оприлюднити свої активи так само як і посадовців або держслужбовців.

"Неурядові організації працюють фактично вже з урахуванням правил фінансової звітності, а ЗМІ мають платити податки і подавати звіти до відповідних податкових органів. Тільки ті особи або організації, які отримують державне фінансування, можуть бути піддані більш строгим вимогам звітності, які застосовні до будь-якого іншого одержувача державних бюджетних коштів", - йдеться у заяві Муйжнієкса.

У листі-відповіді Дмитро Шимків зазначив, що в законі існують прогалини, які потребують допрацювання. Він також повідомив про плани представити законопроект на розгляд Венеційської комісії Ради Європи.

Нагадаємо, 27 квітня в НАЗК заявили, що громадські активісти будуть подавати е-декларації у 2018 році.