ua en ru

Порошенко отримав на підпис закон про заборону працівникам НАБ бути членами партій

Порошенко отримав на підпис закон про заборону працівникам НАБ бути членами партій Фото: Володимир Гройсман

Гройсман підписав закон № 2492 і передав на підпис Президенту

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман підписав і передав на підпис Президенту України Петру Порошенку закон № 2492 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям закону України "Про Національне антикорупційне бюро України". Про це повідомляється на офіційному сайті парламенту.

"Закон направлено на підпис Президенту (20.07.2015)", - сказано в статусі проходження документа.

Тепер, згідно українського законодавства, Порошенко має підписати закон, або накласти на нього вето.

Ініціатор законопроекту - Кабінет міністрів України.

Як зазначається у пояснювальній записці, даний законопроект розроблено з метою приведення законодавчих актів у відповідність із законом та забезпечення практичної реалізації його положень в частині включення новоутвореного державного правоохоронного органу - Національного антикорупційного бюро України.

Одним з положень проекту закону пропонується доповнити статтю 6 закону України "Про політичні партії", заборонивши працівникам НАБ бути членами політичних партій.

Так, членами політичних партій не можуть бути: судді, прокурори, працівники органів внутрішніх справ; співробітники СБУ, військовослужбовці, працівники органів доходів і зборів; персонал Державної кримінально-виконавчої служби України; також працівники Національного антикорупційного бюро України.
Також, згідно з запропонованими змінами до закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" співробітник НАБ не може буди представником або уповноваженою особою місцевої організації партії, а також довіреною особою кандидатів у депутати в одномандатних, одномандатних мажоритарних виборчих округах, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

Крім того, даний законопроект пропонує включити Національне антикорупційне бюро України до система органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю та до суб'єктів забезпечення національної безпеки.

Також, згідно з запропонованими змінами, оператори телекомунікацій будуть зобов'язані першочергово надавати телекомунікаційні послуги підрозділам Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Національного антикорупційного бюро України.

Разом з тим, НАБ також підлягає позаплановій виїзній ревізії органами державного фінансового контролю у разі надходження доручення щодо проведення ревізій, у якому містяться факти, що свідчать про порушення НАБ законів України, перевірку додержання яких віднесено законом до компетенції органів державного фінансового контролю.

Нагадаємо, 16 липня 2015 р. Верховна Рада України підтримала цей законопроект у другому читанні і в цілому. За відповідне рішення проголосували 254 нардепа при 226 мінімально необхідних.

Зазначимо, Рада прийняла закон про створення Антикорупційного бюро 14 жовтня 2014 р. За законопроект Президента України Петра Порошенка № 5085 "Про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції порушення виборчих прав громадян)" проголосували 278 нардепів із 226 мінімально необхідних.