ua en ru

Порошенко підписав закон про заборону працівникам НАБ бути членами партій

Порошенко підписав закон про заборону працівникам НАБ бути членами партій Фото: Президент України Петро Порошенко

Парламент прийняв цей закон 16 липня

Президент України Петро Порошенко підписав Закон України № 630-VIII "ПРО внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України". Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

"Метою документа є приведення законодавчих актів у відповідність із Законом і забезпечення практичної реалізації його положень в частині включення новоствореного державного правоохоронного органу - Національного антикорупційного бюро (НАБ) коло суб'єктів відповідних правовідносин у сфері публічного права", - сказано в повідомленні.

Законом, зокрема, визначаються особливості регулювання трудових відносин з участю працівників НАБ, встановлюється заборона для них бути членами політичних партій і обмеження їх участі у виборчому процесі, а також включення НАБ до числа державних органів, які беруть участь у боротьбі з організованою злочинністю, коло суб'єктів забезпечення національної безпеки.

Нагадаємо, цей закон був прийнятий Верховною Радою 16 липня.

Зазначимо, що, згідно із законом, членами політичних партій не можуть бути не тільки співробітники Національного антикорупційного бюро України, але й судді, прокурори, працівники органів внутрішніх справ; співробітники СБУ, військовослужбовці, працівники органів доходів та зборів, а також персонал Державної кримінально-виконавчої служби України.

Також, відповідно до затверджених змін у закон "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" співробітник НАБ не може бути представником або уповноваженою особою місцевої організації партії, а також довіреною особою кандидатів у депутати в одномандатних, одномандатних мажоритарних виборчих округах, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

Разом з тим, НАБ також підлягає позапланової виїзної ревізії органами державного фінансового контролю у разі надходження доручення щодо проведення ревізій, в якому містяться факти, що свідчать про порушення НАБ законів України, перевірку додержання яких віднесено законом до компетенції органів державного фінансового контролю.