ua en ru

Порошенко підписав закон про посилення контролю за обігом спирту

Президент України Петро Порошенко підписав закон України 1638-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо посилення контролю за обігом підакцизних товарів та уточнення окремих податкових норм".

Президент України Петро Порошенко підписав закон України 1638-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо посилення контролю за обігом підакцизних товарів та уточнення окремих податкових норм". Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України.

Метою закону є посилення контролю за обігом спирту та процедурою документального оформлення операцій із ввезення/вивезення спирту і лікеро-горілчаних виробів на/з території акцизних складів.

Так, закон забороняє виробництво та зберігання спирту етилового на підприємствах з виробництва біоетанолу. "У разі якщо підприємство має відокремлені підрозділи, забороняється виробництво та зберігання спирту етилового у тих відокремлених підрозділах, які виробляють біоетанол", - йдеться в законі.

Також забороняється зберігання біоетанолу на складах виробника без денатурації його бензином (1-10%).

Також закон зобов'язує представника контролюючого органу під час відвантаження спирту етилового органу на акцизному складі підприємства робить відмітку на товарно-транспортній накладній про погодження його відпуску шляхом проставляння штампа "Виїзд дозволено" та особистого підпису, та зазначати час виїзду та показники пробігу транспортного засобу, реквізити акта про відвантаження і прийняття спирту етилового, який складається за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері сільського господарства, а також записувати у журналі реєстрації відвантаження етилового спирту.

Крім того, представник контролюючого органу протягом 3 днів повинен надсилати довідку про відвантаження спирту етилового контролюючому органу за місцезнаходженням покупця спирту, та робити відмітку в зазначеному журналі.

Також закон передбачає, що інвентаризація етилового спирту на акцизному складі, у тому числі інвентаризація, що проводиться на перше число кожного місяця, проводиться у присутності представника контролюючого органу на акцизному складі. Якщо за результатами інвентаризації виявлено втрати спирту етилового, що перевищують норми втрат платник сплачує акцизний податок виходячи з розміру таких втрат та ставки акцизного податку, що діє на дату складення акта інвентаризації.

Крім того, у документі зазначається, що імпорт або придбання цигаркового паперу (позиція УКТ ЗЕД 4813), фільтрів для промислового виробництва сигарет (під категорії 5601 22 90 00 згідно з УКТ ЗЕД) може здійснюватися лише суб'єктами господарювання, які мають ліцензію на право виробництва тютюнових виробів.

"Такі товари (продукція) імпортуються або придбаваються суб'єктами господарювання без права подальшої їх реалізації на митній території України", - йдеться у документі.

У разі виявлення фактів незаконного імпорту та/або придбання цигаркового паперу, фільтрів, зберігання та/або використання обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок, органи доходів і зборів не пізніше 3 робочих днів накладають арешт на таких папір та фільтри, обладнання і звертаються до суду для винесення рішення про їх конфіскацію та знищення.

Також у законі прописаний порядок ведення Єдиного державного реєстру обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок.

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей закону в цілому 12 серпня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 236 нардепів.