ua en ru

Порошенко підписав указ про позбавлення Артеменка громадянства України, - БПП

Порошенко підписав указ про позбавлення Артеменка громадянства України, - БПП Фото: Андрій Артеменко (ТСН.ua)

Гончаренко заявив, що Артеменко фактично не є нардепом через відсутність громадянства

Президент України Петро Порошенко підписав указ про позбавлення нардепа Андрія Артеменка громадянства України. Про це повідомив нардеп від БПП Олексій Гончаренко в ефірі "112 Україна".

"Наскільки мені відомо, такий указ дійсно підписаний, він повністю відповідає Конституції. Згідно з Конституцією, президент видає укази про громадянство, у нас також чітко прописано в конституції, що в Україні одне громадянство може бути. Коли депутат є носієм паспорта іншої країни, то це прямий абсурд і загроза нацбезпеці. Це питання стоїть дуже гостро, тому президент визначився щодо Артеменко", - заявив Гончаренко.

Крім того, Гончаренко зазначив, що на даний момент Артеменко не є народним депутатом, оскільки він втратив цей статус разом з громадянством.

"Згідно Конституції підставою для припинення повноважень народного депутата є його смерть або припинення громадянства України", - пояснив Гончаренко.

Також інформацію про позбавлення Артеменко громадянства підтвердила депутат з фракції БПП Ірина Фріз на своїй сторінці в Facebook.

"Андрій Артеменко втратив громадянство України. Про це свідчить Указ Президента України П.Порошенко. Згідно п.1 ст.20 Закону України" Про громадянство України ", громадянство України втрачається, якщо громадянин України добровільно набув громадянство іншої країни", - написала Фріз.

За її словами, указ президента також означає втрату Артеменко статусу народного депутата України, і це не вимагає голосування парламенту. Адже згідно ЗУ "Про статус народного депутата України", ст.4 повноваження народного депутата припиняються достроково у разі: припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України.Порошенко підписав указ про позбавлення Артеменка громадянства України, - БПП

Фото: скріншот публікації з Facebook Ірини Фріз

"Отже, прокуратура має всі підстави для затримання, арешту і слідчих дій за фактом ознак злочину, передбаченого ст.111 Кримінального кодексу України", - додала депутат.

Також вона нагадала, що 21 лютого було відправлено депутатське звернення до голови Служби безпеки України з приводу так званого "плану Артеменко".

"У відповіді від 9 березня СБ України підтвердила наявність кримінальної справи в провадженні ГПУ. Таким чином, чекаємо передачі справи в суд і залучення Артеменко до відповідальності за державну зраду", - підкреслила Фріз.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ГПУ ініціювала позбавлення народного депутата Артеменка українського громадянства.