ua en ru

Порошенко обговорить ситуацію в Криму з Меркель та Олландом 15 серпня, - віце-прем’єр

Порошенко обговорить ситуацію в Криму з Меркель та Олландом 15 серпня, - віце-прем’єр Фото: Петро Порошенко має намір обговорити ситуацію в Криму з лідерами Франції та Німеччини

Україна наполягає на розміщенні спостерігачів міжнародних організацій на території півострова

На понеділок, 15 серпня, заплановані телефонні переговори президента України Петра Порошенка з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом щодо загострення ситуації в Криму та заяви президента РФ Володимира Путіна. Про це повідомила віце-прем’єр-міністр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе в ефірі "Громадського".

"Ми поки що не бачили жодної різкої реакції з боку лідерів Європи та США по заяві Путіна щодо непотрібності нормандського формату. Будемо сподіватися, що після переговорів Порошенка із Меркель та Олландом будуть заяви щодо неприпустимості виходу із нормандського формату. Будемо очікувати", - зазначила Климпуш-Цинцадзе.


На думку віце-прем’єра, лідери країн Заходу мають отримувати інформацію з окупованого Криму безпосередньо від своїх представників на місцях, і для цього Україна просить міжнародні організації розмістити спостерігачів на території півострова.

"Ми вже досить довго наполягаємо на допущенні різноманітних організацій на територію Криму. Це представники і ОБСЄ, і Ради Європи, і ООН. Для того, щоб вони моніторили ситуацію з кримськими татарами і з українською меншиною, хто не згоден з окупаційним режимом", - пояснила вона.

Крім того, Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що Україні хотілося б більш цілісної і однозначної підтримки закордонних партнерів.

"Щоб ці місії були направлені. І щоб тільки на основі цієї інформації міжнародні лідери робили свої висновки", - додала віце-прем’єр.

Нагадаємо, Російська Федерація відмовилася надати доступ спостерігачам моніторингової місії ОБСЄ в Крим.