ua en ru

Порошенко обіцяє оперативно надавати громадянство іноземним бійцям АТО

Порошенко обіцяє оперативно надавати громадянство іноземним бійцям АТО Фото: Петро Порошенко

Президент доручив МВС і ДМС надавати допомогу бійцям АТО у питаннях громадянства

Президент України Петро Порошенко обіцяє невідкладно розглядати питання надання українського громадянства іноземцям, які брали участь в АТО. Про це він заявив у відповіді на електронну петицію № 22/000504-еп "Дати громадянство іноземцям, які захищали і захищають Україну у зоні бойових дій", передає прес-служба Президента.

"Враховуючи нагальну потребу у вирішенні питання прийняття до громадянства України іноземних громадян, які захищали або захищають територіальну цілісність, у разі надходження до Комісії при Президентові України з питань громадянства документів зазначених осіб вони будуть невідкладно розглянуті мною як Главою держави і буде прийнято рішення згідно з законодавством", - йдеться у відповіді.

Порошенко зазначив, що законом "Про громадянство України" передбачається спрощений порядок прийняття до громадянства України осіб, які мають видатні заслуги перед країною, і осіб, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес.

Він також нагадав, що перелік документів, необхідних для надання зазначеної категорії осіб, визначений пунктом 49 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затвердженого указом Президента від 27 березня 2001 року № 215.

"Отже, для вирішення питання про надання громадянства зазначені особи повинні особисто звернутися в територіальний підрозділ Державної міграційної служби України за місцем проживання і подати документи, передбачені Порядком", - зазначив Порошенко.

Він також доручив МВС і ДМС надавати консультаційну допомогу іноземним бійцям АТО, здійснювати детальне роз'яснення відповідних процедур, забезпечувати оперативний розгляд матеріалів, а також повною мірою реалізовувати надані їм повноваження по забезпеченню проживання чи безстрокового перебування таких осіб на території України на законних підставах.

Нагадаємо, 6 жовтня Рада дозволила іноземцям проходити військову службу в ЗСУ.