ua en ru

Порошенко: необхідно розробити механізм для упередження втручання РФ у вибори

Порошенко: необхідно розробити механізм для упередження втручання РФ у вибори Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

За словами Порошенка, провідні ІТ-компанії фіксують створення десятків тисяч фейкових аккаунтів з російським корінням

Президент України Петро Порошенко заявив про необхідність розробки механізму для упередження втручання Російської Федерації у виборчий процес. Про це Порошенко заявив у рамках виступу на нараді керівників закордонних дипустанов, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Порошенка, наразі настає найбільш критичний момент, оскільки демократичний світ вступає в новий виборчий цикл.

"Наближення виборчої кампанії в Україні. Уже зараз провідні ІТ-компанії фіксують створення тисяч, десятків тисяч, фейкових аккаунтів з російським корінням. Росія готується до нової потужної маніпулятивної кампанії. І в мене немає сумніву, що Москва не втратить жодної можливості аби дискредитувати наші здобутки, щоб посіяти зневіру серед громадян та втому від європейского вибору. Маємо бути готові дати відсіч цьому. Маємо вивчити досвід в кожній країні перебування, законодавчий, виконавчий, кроки ефективності", - заявив він.

За словами Порошенка, "Росія добре набила собі руку в інших країнах".

"Щупальця Москви дуже міцно проникли в соціальні мережі, тримають окремі медіа, є в кіберпросторі. Кремль уміло прикриває свою підривну діяльність демократичними цінностями та принципами. Ми маємо шукати шляхи до співпраці з іншими державами та координувати зусилля для вироблення надійного механізму для упередження стороннього втручання у виборчий процес і забезпечення вільного волевиявлення наших громадян", - зазначив він.

Глава держави зазначив, що слід звернути особливу увагу на ті країни, які вже мають відповідні напрацювання. Зокрема, за словами Порошенка, дуже цікавим є досвід Парижа, Берліна.

"Прошу відпрацювати можливість залучення німецьких, французських, американських експертів для підготовки аналогічних законодавчих ініціатив в Україні. Можу наголосити: міжнародна допомога буде нам не зайва. Питання надзвичайно чутливе, оскільке вимагає збереження балансу між вимогами нацбезпеки та повагою до демократичних цінностей. Безумовно найкращим антидотом проти російської отруйної пропаганди має стати наша орієнтованість на результат", - заявив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Порошенко доручив МЗС підготувати документи для денонсації договору про дружбу з РФ.

Регулярне оновлення новин з виборів президента України в 2019 році - читайте на РБК Україна.