ua en ru

Порошенко і Мальмстрем обговорили виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги ЄС

Порошенко і Мальмстрем обговорили виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги ЄС Фото: Президент України Петро Порошенко

Президент попросив Мальмстрем надати підтримку українського експорту в країни Євросоюзу

Президент України Петро Порошенко та єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем обговорили виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги Європейського союзу (ЄС). Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

"Ми вже виконали низку своїх зобов'язань і докладемо максимальних зусиль для реалізації тих заходів, які ще залишаються, для отримання допомоги від Євросоюзу як можна швидше", - зазначив Порошенко.

В ході зустрічі Порошенко також висловив надію на позитивний висновок оціночної місії Європейської комісії щодо готовності України до запровадження безвізового режиму з ЄС.

Президент також поінформував, що частка Росії в загальному обсязі зовнішньої торгівлі України скоротилася до 16%. Разом з тим, понад 37% зовнішньоторговельних операцій України припадає на країни-члени ЄС.

Крім того, глава держави висловив стурбованість намірами Росії ввести з 1 січня 2016 року ембарго на імпорт української артілі продукції і продуктів харчування, а також митних тарифів на продукцію з України. "Ми повинні бути готовими до економічних наслідків, адже Росія вдається не тільки до окупації суверенної незалежної держави України, але і до торговельної війни проти нас", - сказав Порошенко.

Порошенко також звернувся до Мальмстрем з проханням надати підтримку українського експорту в країни Євросоюзу, зокрема шляхом розширення доступу на ринок ЄС для української продукції.

Як повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк також провів зустріч з Сесілією Мальмстрем.

Сторони обговорили конкретні кроки, спрямовані на запровадження з 1 січня 2016 року режиму вільної торгівлі між Україною та ЄС, розширення доступу українських експортерів на ринки країн Євросоюзу, а також комплекс заходів щодо підтримки експорту та залучення прямих іноземних інвестицій в економіку нашої держави.

Нагадаємо, Сесілія Мальмстрем заявила, що Європейський союз не планує збільшувати квоти на імпорт української продукції.