ua en ru

Порошенко: інтереси національної безпеки вимагають завершення декомунізації

Порошенко: інтереси національної безпеки вимагають завершення декомунізації Фото: Петро Порошенко

Рада вже перейменувала 688 населених пунктів і 15 районів

Президент України Петро Порошенко закликав місцеві громади і політиків завершити декомунізацію в країні в інтересах національної безпеки. Про це він заявив сьогодні в ході заходів, присвячених Дню пам'яті жертв політичних репресій, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми всіма своїми діями намагаємося уберегти сучасний світ від явищ, властивих тоталітарним режимам, вберегти український народ і все людство від повторення подібної трагедії. Важливим елементом такої політики є декомунізація... Зараз шістьма постановами ВРУ перейменовано 688 населених пунктів і 15 районів. В останні півтора року в обласних центрах України були змінені назви більше тисячі вулиць. За період з грудня 2013 по квітень цього року демонтовано понад тисячу ідолів Леніна...Своєї черги чекають ще 11 районів і майже 300 населених пунктів, з них 2 обласних центри", - заявив президент.


Також Порошенко заявив, що інтереси національної безпеки вимагають завершення декомунізації.

"На цьому тижні я уважно слідкував за дискусією в Раді на цю тему - не тільки ж про генерального прокурора думав. Яке рішення я порадив би народним депутатам? З одного боку, інтереси національної безпеки вимагають завершення декомунізації. З цього виходить, що ті, хто ще не перейменувався, повинні все-таки назватися по-новому - крапка", - заявив президент.

Порошенко також підкреслив, що в цьому процесі слід враховувати думку людей на місцях.

"Не вина центру, що ряд громад, часто в результаті маніпуляцій політиканів, несерйозно поставилися до проблеми і не прийняли рішення з цього питання в ті терміни, які передбачав закон. Але хіба не у ваших силах дати громадам додатковий строк і ще одну можливість прийняти рішення, самим обрати собі назву?", - сказав глава держави.

За словами президента, декомунізація є питанням української національної безпеки.

"Імена катів з карти України геть! І це не обговорюється, а ось яку назву обрати, суспільство повинно вирішити саме і це майбутнє українського суспільства. Єдине застереження - не повертатися до старих імперських найменувань... Ми повинні завершити декомунізацію, впевнений, це питання нашої української національної безпеки, так само як і нашої відповідальності на майбутнє і морального обов'язку перед мільйонами і мільйонами українців, знищених більшовизмом", - підкреслив Порошенко.

Нагадаємо, сьогодні в Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій.