ua en ru

Сьогодні в Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій

Сьогодні в Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій Фото: меморіальний комплекс у Биківні

Відповідні заходи заплановані на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили"

Сьогодні, 15 травня, в Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій. Цей день відзначається щорічно в третю неділю травня, повідомляє РБК-Україна.

Очікується, що сьогодні президент Петро Порошенко, керівництво уряду і парламенту, духовенство та громадськість на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" (Київ) вшанують пам'ять похованих там жертв сталінських репресій. Про це йдеться в повідомленні Інтитуту національної пам'яті.

Початок цих заходів заплановано на 10:00 неділі. Заплановані виступи керівництва держави, покладання вінків і квітів до Міжнародного меморіалу жертвам тоталітаризму 1937-1941 років, панахида, громадський мітинг-реквієм.


Биківнянське поховання жертв сталінських репресій належить до найбільших на території України. Протягом 1937-1941 років вантажівки майже щоночі привозили тіла розстріляних в київських тюрмах НКВД для таємного поховання у Биківнянському лісі. Останній спочинок тут знайшли, за різними оцінками, від 15 до понад 100 тисяч осіб, закатованих під час допитів або розстріляних у позасудовому порядку органами НКВС у Києві.

Серед них - письменники Михайло Семенко, Майк Йогансен, Вероніка Черняхівська, художники Михайло Бойчук, Микола Касперович, академіки Федір Козубовський, Петро Супруненко, митрополит УАПЦ Василь Липківський і десятки тисяч інших жертв сталінського "Великого терору" 1937-1938 рр.

Нагадаємо, раніше Посол Сполучених Штатів Америки при ОБСЄ Деніел Беєр заявив про вимогу від Росії припинити репресії щодо кримських татар в анексованому нею Криму.