ua en ru

Порошенко хоче, щоб з ним узгоджували призначення на ряд вищих посад Нацгвардії

Порошенко хоче, щоб з ним узгоджували призначення на ряд вищих посад Нацгвардії Фото: Порошенко просить погоджувати з ним призначення на ряд посад в НГУ

Експерти Кабміну вказують на невідповідність даної вимоги Конституції

Президент України Петро Порошенко хоче, щоб з ним узгоджували призначення на ряд вищих посад Національної гвардії. Про це свідчить проект указу голови держави, який винесено на порядок денний засідання Кабінету міністрів.

Зокрема, згідно з документом, пропонується розширити перелік посад військових формувань, правоохоронних органів, кандидатури на які узгоджуються з президентом.


Так, до переліку пропонується внести посаду керівника структурного підрозділу Головного управління Нацгвардії, начальника територіального управління НГУ, начальника Національної академії НГУ.

Разом з тим Кабмін підготував експертний висновок до даного проекту указу.

"Звертаємо увагу на те, що відповідно до статті 106 Конституції України Президент України не наділений такими повноваженнями, як узгодження кандидатур для призначення на посади керівників різного рівня Національної гвардії", - підкреслюється у висновку.

Крім того, наголошується, що в умовах проведення антитерористичної операції таке узгодження може призвести до затягування процесу призначення вказаних керівників Нацгвардії.

Нагадаємо, в квітні Порошенко звернувся до Міноборони, МВС, СБУ, Прикордонслужби, Нацгвардії, Зовнішньої розвідки, управління Держохорони, Держслужби з надзвичайних ситуацій провести аналіз співвідношення посад вищого офіцерського складу до загальної чисельності військовослужбовців і доповісти пропозиції щодо зменшення чисельності керівного складу.