ua en ru

Спроби військового перевороту у Туреччині від початку були приречені на провал, - експерт 

Спроби військового перевороту у Туреччині від початку були приречені на провал, - експерт  Фото: Володимир Горбач

Причини турецької кризи криються у стосунках між світською армією та мусульманською правлячою партією

Технологія, до якої вдалися турецькі військові при спробі державного перевороту в Туреччині, давно застаріла, а відтак можна говорити про те, що заколот від самого початку був приречений на поразку. Про це в коментарі РБК-Україна повідомив політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.

"У такий спосіб військові перевороти і силові захоплення влади робили ще більшовики у Петрограді, але з того часу дуже багато чого змінилося", - заявив Горбач.


За його словами, поява масової комунікації через соціальні мережі і ЗМІ дозволила президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердоґану одразу мобілізувати масову підтримку через звернення до народу.

"Це і зіграло головну роль у придушенні заколоту, адже президент Ердоґан має реальну серйозну підтримку свого електорату, достатню для придушення будь-якого повстання, особливо, якщо у ньому бере участь лише частина армії", - зазначив експерт.

Окрім того, звинувачення у корупції, заклики до прийняття нової Конституції та розмови про права людини, на яких ставили акцент учасники заколоту, не мотивували громадян до їхньої підтримки.

"Якби справді там була серйозна політична криза, яка викликала напруження у суспільстві і незадоволення владою, тоді це могло б спрацювати. Однак серйозної причини, яка б стала логічним приводом для військового перевороту, насправді не було, тому він не був підтриманий абсолютною більшістю турецького суспільства", - переконаний Врлодимир Горбач.

Експерт також зазначив, що однією з найімовірніших причин заколоту в Туреччині могли стати відносини між світською армією і мусульманською правлячою партією. Також могли мати місце особисті образи військових через репресії щодо Верхівки збройних сил, до яких неодноразово вдалася правляча еліта.

За словами, Володимира Горбача, про перші ознаки кризи в Туреччині ще на початку травня свідчило звільнення з посади колишнього прем'єр-міністра та голови правлячої партії Ахмета Давутоглу, колись найближчого соратника Ердоґана, який фактично став архітектором нової зовнішньої політики Туреччини, передусім на Близькому Сході та в Американо-Турецьких відносинах.

"Той факт, що Давутоглу пішов начебто добровільно, але після розмови з самим Ердоганом, вже насторожував і говорив про те, що у турецькій верхівці, правлячій партії, щось пішло не так, як раніше, це було ознакою кризи в оточенні президента", - заявив Володимир Горбач.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що при спробі військового перевороту в Туреччині загинула 161 людина.