ua en ru

Отримання Іващенко притулку в Данії стане підставою для декількох розслідувань, - джерело

Колишній в. о. міністра оборони Валерій Іващенко стане фігурантом судового процесу, за підсумками якого йому можуть змінити умовне позбавлення волі на реальний п'ятирічний термін, пише "Комерсант-Україна".

Іващенко отримав притулок у Данії і поки не має наміру повертатися на батьківщину. Тим часом реальна кримінальна відповідальність загрожує ряду чиновників, побічно причетних до виїзду засудженого за кордон.

Отримання притулоку у Данії стало підставою для декількох розслідувань та юридичних процесів, стверджують джерела. Рішення апеляційного суду містило ряд обмежень свободи Валерія Іващенка. Зокрема засудженому було заборонено без дозволу Кримінально-виконавчої інспекції (КІІ) виїжджати за межі України, він був зобов'язаний повідомляти про зміну місця проживання і роботи, а також регулярно відзначатися в управлінні КІІ Голосіївського району Києва.

Для Іващенко був встановлений "пільговий" графік зустрічей з інспектором - кожний перший вівторок місяця, розповіло джерело в київській міліції. Однак після виїзду за кордон він, очевидно, не міг приходити до райвідділу навіть раз на місяць. У листопаді-грудні 2012 року інспектор виконавчої служби, не дочекавшись явки засудженого, направляв йому письмові попередження про відповідальність за порушення режиму. У січні 2013 року в КІІ вирішили здійснити привід засудженого, але наряд міліції, спрямований за адресою його прописки, повернувся ні з чим. У лютому в Голосіївському райвідділі міліції завели оперативно-розшукову справу стосовно Валерія Іващенка.

"У найближчі дні, напевно, в середу-четвер, ми опублікуємо детальну інформацію про дії, які наша служба повинна вжити в цій справі відповідно до законодавства", - прокоментував ситуацію заступник начальника Державної пенітенціарної служби Ігор Андрушко.
Закон не залишає ГПтС місця для маневру. "Якщо засуджений не виконує покладені на нього обов'язки ... КІІ подає до суду подання про скасування звільнення від покарання (умовного терміну) і про направлення засудженого (у колонію) для відбування покарання".

На долю Іващенко майбутнє рішення суду не вплине - він уже заявляв, що не має наміру повертатися в Україну за чинної влади. "І навіть якщо Україна спробує повернути Іващенко, оголосивши його в розшук через Інтерпол або по інших каналах, то при всьому бажанні нашої влади ніхто не видасть його Україні, адже він вже отримав статус біженця", - пояснив адвокат колишнього і. о. міністра Борис Нечипоренко.

Тим часом в ситуації, що склалася в суд може бути направлена ​​не тільки подання про перегляд вироку Валерія Іващенка, але і кримінальну справу стосовно кількох чиновників. "Схоже, замість Іващенко постраждають інші люди - звичайні співробітники міліції та міграційної служби, яких він мимоволі підставив свою втечею", - розповів один із співрозмовників.

Під ударом опинилися співробітники Голосіївського районного управління внутрішніх справ, які в минулому році після неявок пана Іващенка, нібито "проводили профілактичні заходи" - розмовляли з ним про важливість дотримання правил "умовного вироку". У журналах зазначено, що співробітники міліції особисто зустрічалися з екс-чиновником, хоча пізніше з'ясувалося, що він на той момент вже перебував за межами країни.

Крім того, КІІ досі не з'ясувала, як на руках у екс-чиновника виявився його закордонний паспорт. ЗМІ раніше повідомляли, що він отримав офіційний дозвіл КІІ для виїзду на лікування в Росію, а вже звідти, без відома Києва, попрямував до Європи. Однак, за версією джерела, процедура була порушена. Співробітник паспортного столу нібито не виконав усі формальності й видав засудженому паспорт, "не дочекавшись позитивної відповіді всіх компетентних органів". Зв'язатися з Валерієм Іващенком не вдалося.

І нарешті, ще одним наслідком перегляду справи Іващенко може стати загострення у взаєминах України і ЄС. Дана справа поряд зі справами Юлії Тимошенко і Юрія Луценка входить до трійки "пріоритетних", за якими Брюссель вважає доведеним застосування виборчого правосуддя. Умовний вирок Валерію Іващенку вважався єдиним позитивним зрушенням у цій сфері. Повернення до реального терміну може бути сприйнятий Заходом як відмова Києва від досягнутих домовленостей, незважаючи на те, що в сформованій ситуації цей перегляд буде проведено в повній відповідності з законом.

Читайте також: Вищий спецсуд залишив у силі вирок Валерію Іващенку.