ua en ru

Польські шахтарі заблокували поїзда з російським вугіллям

На одному з прикордонних пунктів на півночі Польщі понад 200 польських шахтарів заблокували поїзда з російським вугіллям.

На одному з прикордонних пунктів на півночі Польщі понад 200 польських шахтарів заблокували поїзда з російським вугіллям, передає Deutsche Welle з посиланням на
Reuters.

Так шахтарі протестують проти покупки більш дешевого російського вугілля в той час, коли місцеві шахти борються за виживання, йдеться в заяві шахтарської профспілки у середу, 24 вересня.

При цьому Польща активно використовує вугілля, повідомляє видання. Близько 90% електроенергії в країні виробляється за допомогою саме цього енергоносія. У 2013 р. країна здобула 76,5 млн т вугілля, експортувавши 10,6 млн т. У той же час Польща закупила 10,8 млн т вугілля - переважно в Росії та Чехії.

Імпортований вугілля обходиться дешевше місцевої продукції, яку виробляють такі великі вугільні підприємства, як Kompania Weglowa або JSW. Зіткнувшись з великими витратами на оплату праці, а також з падінням цін і попиту саме на польське вугілля, польські шахти терплять збитки.

"Зараз близько 80% тендерів на поставку вугілля в установи, які фінансуються за рахунок державного бюджету, виграють постачальники імпортованого вугілля, тому що вони пропонують демпінгові ціни", - зазначає лідер профспілки гірників Ярослав Гресик.

Нагадаємо, Україна планує збільшити закупівлю вугілля за кордоном.