ua en ru

Польська делегація відвідає Ізраїль через скандальний закон про ІНП

Польська делегація відвідає Ізраїль через скандальний закон про ІНП Фото: Матеуш Якуб Моравецький, прем'єр-міністр Польщі (flickr.com/Kancelaria Premiera)

Закон про ІНП закликає єврейську державу відкликати посла Ізраїлю у Варшаві

Уряд Польщі вирушить 28 лютого в Ізраїль, щоб почути заперечення єврейської держави про спірний закон про Інститут національної пам'яті (ІНП), повідомляє Міністерство закордонних справ Ізраїлю. Про це передає AFP.

Закон про ІНП, прийнятий сенатом Польщі, викликав безпрецедентний дипломатичний скандал і закликає єврейську державу відкликати посла Ізраїля у Варшаві.

"Ізраїль висловив глибоку стурбованість у зв'язку з тим, що законодавство може відкрити двері для переслідування жертв, які пережили Голокост, за їх свідчення", - повідомляє видання.

В заяві ізраїльського МЗС йдеться, що польську команду очолить заступник міністра закордонних справ Бартош Чичкочи.

Наголошується, що ізраїльську сторону очолить голова МЗС Юваль Ротем.

"Мета діалогу - зберегти історичну правду і запобігти шкоди свободі досліджень і вираження", - йдеться в заяві.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький сказав, що переговори будуть "початком спроби знайти вихід з ситуації, яку, на мою думку, неправильно зрозуміли деякі люди за кордоном".

Повідомляється, що переговори в ЗМІ будуть проводитися юристами польських міністерств закордонних справ та юстиції, а також Інститутом національної пам'яті.

Польща "хоче розпочати реальний, хороший, конструктивний діалог з ізраїльською стороною", - прем'єр-міністр Польщі.

Нагадаємо, в Польщі заявили, що можлива зміна поправок в закон про ІНП. МЗС Польщі Яцек Чапутович заявив, що Конституційний суд Польщі при розгляді змін у закон про Інститут національної пам'яті, які передбачають відповідальність за пропаганду "бандерівської ідеології", може врахувати позицію української сторони.