ua en ru

У Польщі набув чинності суперечливий закон про мирні зібрання

У Польщі набув чинності суперечливий закон про мирні зібрання Фото: Анджей Дуда обмежив мирні зібрання в Польщі

Обмежено можливості проведення мітингів у день, коли відбуваються демонстрації, влаштовані держструктурами

У Польщі набув чинності змінений закон про мирні зібрання громадян. Президент країни Анджей Дуда підписав поправку до закону про проведення демонстрацій, передає DW.

Як зазначається, зміни, запропоновані консервативною правлячою партією "Право і справедливість", які були ухвалені в парламенті в грудні 2016 року, передбачають обмеження можливості проведення мітингів і народних зібрань у день, коли відбуваються демонстрації, влаштовані державними структурами та релігійними організаціями.

Згідно з поправкою, у пріоритеті будуть останні, навіть у тому разі, якщо заявка від них надійшла пізніше, ніж, наприклад, від представників опозиції.

Глава МВС Польщі Маріуш Блащак пояснив необхідність такого кроку тим, що це може допомогти запобігти можливим сутичкам між різними демонстрантами.

Своєю чергою критики закону вважають, що ця поправка обмежить права громадян. Опозиція побоюється, що її роботі в такий спосіб перешкоджатимуть. Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс висловив занепокоєння через такі зміни до законодавства.

Нагадаємо, раніше Польща закликала Росію припинити агресію та повернути окуповані території Україні.