ua en ru

Польща вирішує з ЄС питання побудови паркану на східному кордоні

Польща вирішує з ЄС питання побудови паркану на східному кордоні Фото: Кшиштоф Юргєль (wikimedia.org)

Польща має намір перекрити кордон від проникнення африканської чуми свиней

Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) оцінить, будівництво паркану проти кабанів вздовж східного кордону Польщі зупинить поширення африканської чуми свиней. Про це повідомив міністр землеробства і розвитку села Польщі Кшиштоф Юргєль, передає Польське радіо.

"Рішення у справі проти паркану кабанів буде прийнято тільки після висновків EFSA", - проінформував польський міністр.

Також він додав, що польська сторона вже пропрацювала необхідні в цій справі документи. Міністр також сказав, що експертиза європейського агентства буде готова в липні або серпні.

Кілька днів тому міністр землеробства зазначив, що цю ідею позитивно оцінили польські експерти. Будівництво подібних огорож обмірковують інші країни, зокрема Німеччина і Данія. Туди вірус АЧС поки не добрався. Законопроект щодо паркану вже готовий, в березні були завершені консультації у цій справі.

Будівництво паркану має розпочатися вже в цьому році. Його вартість складе приблизно 230 млн злотих (понад 53 млн євро).

Огорожа буде проходити вздовж кордону з Калінінградською областю, Литвою, Білоруссю та Україною. Всього довжина огорожі складе 1200 км.

Вірус африканської чуми свиней з'явився в Польщі в 2014 році і досі підтверджено понад 2 тис. випадків цієї хвороби в кабанів. Ймовірно, вірус принесли в країну дикі звірі з Білорусі. Спалахи АЧС у свиней було виявлено в східних воєводствах.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, у зв'язку з вірусом африканської чуми свиней (АЧС) співробітники польської митниці проводять посилений контроль у пунктах пропуску на східному кордоні, зокрема на кордоні з Україною.