ua en ru

Польща і ПРООН надали Україні 230 тис. дол. на розвиток підприємництва

Польща і ПРООН надали Україні 230 тис. дол. на розвиток підприємництва Фото: підписання угоди про розвиток підприємництва в Україні

Проект спрямовано на підтримку самозайнятості та створення робочих місць для переселенців

Уряд Польщі спільно із Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй (ООН) в Україні розпочинають новий проект, спрямований на підтримку розвитку підприємництва серед населення, постраждалого внаслідок конфлікту на сході України. Про це повідомили у прес-службі ПРООН в Україні.

Як очікується, проект "Розвиток підприємництва серед населення, постраждалого внаслідок конфлікту" (загальний бюджет 230 тис. дол.) Сприятиме підтримці самозайнятості та створенню додаткових робочих місць як для переселенців, так і для мешканців приймаючих громад, які проживають у Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, а також на територіях Луганської та Донецької областей, що знаходяться під контролем уряду України.

Зокрема, проект спрямований на розвиток підприємництва та створення сприятливого бізнес-клімату в регіонах, постраждалих у результаті конфлікту. Зокрема, в рамках проекту передбачаються наступні активності:

- проведення тренінгів з розвитку навичок підприємницької діяльності;
- надання юридичних консультацій для полегшення процесу реєстрації бізнесу;
- надання грантової підтримки для відкриття власної справи.

"У сфері надання допомоги внутрішньо переміщеним особам ми вважаємо, що одним із завдань є побудувати зв'язок між гуманітарною допомогою і сприянням розвитку. В першу чергу для того, щоб змінити спосіб мислення, який зараз спрямований на вирішення безпосередніх потреб, до забезпечення довгострокового розвитку", - зазначив заступник міністра закордонних справ Польщі Конрад Павлік.

Як додав директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра, підтримка вимушено переміщених осіб і соціально-економічне відновлення регіонів, постраждалих у результаті конфлікту, - це пріоритетні завдання для Програми розвитку ООН в Україні.

"Ми готові й надалі підтримувати Україну в ці складні часи і дякуємо уряду Польщі за значну фінансову допомогу. На сьогодні ПРООН вже реалізує комплексну Програму з відновлення та налагодження миру. Один з найважливіших компонентів цієї програми спрямований на розширення можливостей працевлаштування для вимушених переселенців. Ми переконані, що це не тільки допоможе ВПЛ впоратися з безпосередніми потребами, а також сприятиме примиренню і соціальній згуртованості", - наголосив Хімстра.

Нагадаємо, станом на кінець вересня до Держслужби зайнятості України звернулося майже 58 тис. переселенців з АР Крим, Донецької та Луганської областей.

Як повідомлялося, у 2015 р. МВС Польщі видало українцям 25 тис. дозволів на проживання.