ua en ru

Польща допоможе Україні у створенні Нацфонду досліджень

Польща допоможе Україні у створенні Нацфонду досліджень Фото: МОН (УНІАН)

Запуск Нацфонду планується вже в 2018 році

Керівництво Національного наукового центру (ННЦ) Польщі, який фінансує фундаментальні дослідження польських вчених, готове допомогти Україні у створенні та запуску Національного фонду досліджень. Про це йшлося під час зустрічі представників Польської академії наук з українськими вченими, передає прес-служба МОН.

Наголошується, що відповідну декларацію про бажання підтримки і допомоги з боку нинішнього керівництва ННЦ передав екс-керівник Ради Центру професор Міхал Каронский.

"Ми готові більше розповісти і про всі процедури, і про помилки, щоб сприяти створенню ефективної системи фінансування науки в Україні. Також ми сподіваємося, що після запуску українського фонду ми зможемо проводити спільні конкурси наукових проектів - як, наприклад, ми зараз робимо з Німеччиною і Литвою", - зазначив Каронский.

За його словами, за 6 років діяльності польський ННЦ провів 68 конкурсів, на які отримав майже 60 тисяч заявок. З них фінансування отримали 10 716 проектів на загальну суму один мільярд євро.

Він також повідомив, що фінансування ННЦ в минулому році склало 246 млн євро - це 15% від загального фінансування досліджень в Польщі, що здійснювалися з державного бюджету.

У свою чергу, заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха наголосив, що досвід Польщі є дуже цінним для України. Він нагадав, що вже в 2018 році планується старт роботи українського Національного фонду досліджень, основною функцією якого буде грантова підтримка наукових досліджень та розробок.

Нагадаємо, Польща і Україна 25 жовтня підписали декларацію, яка гарантує польській національній меншині в Україні та українській національній меншині в Польщі право вивчати рідну мову і навчатися цією мовою.