ua en ru

Польща у ПАРЄ буде вимагати від РФ повернення уламків літака Качинського

Польща у ПАРЄ буде вимагати від РФ повернення уламків літака Качинського Фото: катастрофа під Смоленськом (Wikimedia Commons/Bartosz Staszewski)

Дискусія має відбутись з 8 жовтня 2018 року

Депутат польського Сейму від правлячої партії Аркадій Мулярчик повідомив, що у жовтні 2018 року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) має розглянути на засіданні проект резолюції, де є заклик до РФ повернути уламки літака екс-президента Польщі Леха Качинського, що утримується у Смоленську 8 років. Про це повідомляє Onet.

Мулярчик повідомив, що це дуже важлива з політичної та юридичної точки зору.

"Вперше міжнародний орган, як я сподіваюся, закличе РФ повернути літак", - наголосив Мулярчик.

З його слів, Варшава буде використовувати цю резолюцію й в інших міжнародних інститутах, таких як ООН чи НАТО.

Дискусія над цим проектом резолюції має відбутись з 8 по 12 жовтня 2018 року.

В проекті йде мова про те, що згідно з додатком №13 від Чиказької конвенції, будь-яка країна на чиїй території трапилась катастрофа, повинна повернути до країни якій належить літак усі уламки та усі матеріальні цінності після завершення слідчих дій.

"Постійна відмова повертати уламки літака та інші матеріали є порушенням закону з боку влади РФ, це посилює з польської сторони спекуляції, що Росія може щось приховувати", - йдеться у проекті резолюції.

Нагадаємо, польські слідчі завершили огляд уламків Ту-154М у Смоленську. Роботи розпочалися у понеділок, 3 вересня, та велися у співпраці з російськими слідчими, які надали спеціальне обладнання для сферичної фотографії деталей.