ua en ru

Польща очікує "чесних історичних досліджень" в Україні

Польща очікує "чесних історичних досліджень" в Україні Фото: Конрад Шиманський (msz.gov)

Польща очікує скасування Україною мораторію на ексгумацію польських поховань

Віце-міністр закордонних справ Польщі Конрад Шиманський заявив, що справа місць пам'яті в польсько-українських відносинах вже давно не історична, а політична, передає "Польське радіо".

"Справа місць пам'яті в польсько-українських відносинах вже давно не історичне, а політичне", - сказав Шиманський.

Як відомо, навесні 2017 року між Варшавою і Києвом почалися розбіжності, коли Український інститут національної пам'яті (ІНП) заборонив пошуково-эксгумационные роботи останків польських жертв воєн і конфліктів на території України.

Наголошується, що минулого тижня віце-прем'єр України Павло Розенко заявив, що ці роботи будуть відновлені, якщо влада Польщі забезпечить захист українських місць пам'яті на своїй території.

"Польська сторона чітко показала, що вона чекає при виході з цього глухого кута. Це не надмірні очікування. Мова йде про чесних історичних дослідженнях і чесної ексгумації", - сказав Кононенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Польща очікує скасування Україною мораторію на ексгумацію польських поховань. Президент Польщі Анджей Дуда розраховує на конкретні кроки Києва в питанні ексгумацій останків поляків, які загинули в ході воєн і конфліктів на території України.