ua en ru

Польща оскаржує рішення ЄК про розширення доступу "Газпрому" до трубопроводу Opal

Польща оскаржує рішення ЄК про розширення доступу "Газпрому" до трубопроводу Opal Фото: представник МЗС Польщі Йоанна Вайда розповіла про доступ "Газпрому" до трубопроводу Opal

Рішення ЕК призводить до концентрації на одному джерелі поставок, що суперечить принципу диверсифікації

Уряд Польщі оскаржив у Європейському суді рішення Єврокомісії про розширення доступу "Газпрому" до трубопроводу Opal. Про це заявила офіційний представник МЗС Польщі Йоанна Вайда, пише Gazeta Prawna.

За її словами, це рішення ЄК призводить до концентрації на одному джерелі поставок, що суперечить принципу диверсифікації.

"На думку Польщі, така ситуація загрожує безпеці поставок газу в ЄС, зокрема в регіоні Центральної Європи. Це створює серйозні ризики для безпеки поставок газу для Польщі, через залежність від одного джерела поставок з Росії", - сказала Вайда.

Газопровід OPAL, який об'єднує "Північний потік" з газотранспортною системою Західної і Центральної Європи, дозволяє транспортувати газ від німецької частини узбережжя Балтійського моря до кордону з Чехією і таким чином омине Україну.

В даний час 50% потужностей газопроводу, пропускна здатність якого становить 36 млрд кубічних метрів на рік, не використовується за рішенням Єврокомісії. Таким чином. В ЄС намагаються перешкодити жорсткому контролю над газотранспортними системами з боку постачальників газу - РФ.

У жовтні цього року ЄК прийняла рішення збільшити доступ "Газпрому" до Opal до 80%.

Нагадаємо, Україна і Польща постараються не допустити реалізації "Північного потоку-2".