ua en ru

Польща направить Україні запит у справі про масові вбивства поляків в 1937-1938

Польща направить Україні запит у справі про масові вбивства поляків в 1937-1938 Фото: Польща направить трьом країнам запити про вбивства поляків в СРСР (Wikimedia)

Польща має намір з'ясувати імена співробітників НКВС, які брали участь в масових вбивствах

Інститут національної пам'яті Польщі направить запити по справі про масові вбивства поляків в СРСР прокуратурам Росії, Білорусі та України. Про це повідомив керівник слідчого відділу інституту в Щецині Марек Раб'єга, передає польське видання Rzeczpospolita.

Повідомляється, що Інститут національної пам'яті Польщі направить запити про надання юридичної допомоги у справі про масові вбивства польського населення в 1937-1938 роках на території СРСР. Польська сторона має намір встановити імена виконавців злочинів.

"Запити будуть складені цього місяця. Їх направлять до прокуратури Російської Федерації, Республіки Білорусь і України", - повідомив Раб'єга.

Також повідомляється, що слідство має намір з'ясувати перелік жертв та імена співробітників НКВС, які брали участь у масових вбивствах поляків.

"Хочемо також встановити місця, де чинили вбивства", - додав Раб'єга.

Нагадаємо, раніше польський міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський заявив, що Польща чекає відповіді України на пропозиції по історичному примиренню.

"Давайте нагородимо тих, хто вижили, виділимо тих українців і поляків, хто дійсно рятував людей під час війни і після неї", - зазначив міністр.