ua en ru

Польща чекає відповіді України на пропозиції щодо історичного примирення, - Ващиковський

Польща чекає відповіді України на пропозиції щодо історичного примирення, - Ващиковський Фото: Вітольд Ващиковський (wikipedia.org)

МЗС Польщі розраховує на дискусію з питання історичного примирення з Україною

Польща вже вісім місяців чекає відповіді України на пропозиції щодо історичного примирення. Про це в інтерв'ю російському виданню "Комерсант" повідомив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.

"Минулого року, в грудні, коли президент Порошенко був у Польщі, ми обговорювали цю проблему і запропонували рішення: спробувати спертися на досвід і приклад Ізраїлю, досвід переосмислення Голокосту, будівництва меморіалу "Яд ва-Шем". Давайте нагородимо тих, що вижили, виділимо тих українців і поляків, хто дійсно рятував людей під час війни і після неї", - зазначив Ващиковський.

За його словами, цю ініціативу направили до міністерств закордонних справ Польщі та України з рекомендацією вивчити можливості реалізації.

"Правда, за вісім місяців я так нічого і не почув від мого колеги і друга Павла (Клімкіна, - ред.)", - додав Ващиковський.

Він також прокоментував своє висловлювання про те, що "Україні з Бандерою" немає місця в Євросоюзі, а також жорстку реакцію української сторони.

"Питання, скажімо так, були. Але я як і раніше чекаю можливості відновити з українцями цю дискусію. Є ж у нас досвід примирення з німцями. Чекаємо відповіді від України...Ми не забудемо про Волинську різанину, ми знаємо, що йде прославлення УПА. Але це не означає, що ми забудемо, наскільки незалежна і суверенна Україна важлива для безпеки в нашій частині Європи. Ми як і раніше готові співпрацювати з Україною та підтримувати її", - зазначив глава МЗС Польщі.

Нагадаємо, раніше Ващиковський заявляв, що українці наївно вірять, що європейці за них виграють конфлікт з РФ. На його думку, Європа в ситуації з агресією Росії в Україні вже не має наміру повертатися в минуле.