ua en ru

Польща захищатиме встановлені легально українські місця пам'яті, - віце-президент ІНП

Польща захищатиме встановлені легально українські місця пам'яті, - віце-президент ІНП Фото: Матеуш Шпитма (rzeszow.tvp.pl)

Навіть незаконні українські місця пам’яті в Польщі є можливість легалізувати

Польща захищала, захищає і буде захищати українські місця пам'яті, встановлені в країні легально. Про це сказав віце-президент Інституту національної пам'яті (ІНП) Польщі Матеуш Шпитма, передає "Польське радіо".

"Українські місця пам’яті, якщо вони були побудовані законно, повністю заслуговують на захист польської держави. Проблема є з тими, що були встановлені нелегально і які вшановують злочинну для польської сторони Організацію Українських Націоналістів або Українську Повстанську Армію, відповідальну за волинсько-галицький злочин", - сказав Шпитма.

Також віце-президент ІНП зазначив, що навіть незаконні українські місця пам’яті є можливість легалізувати.

"Кожен український пам’ятник або могила можуть бути легалізовані після проходження відповідної процедури, наприклад, у справі могил - це перевірка того, чи там насправді спочивають останки людей", - сказав Шпитма.

Він також чиновник нагадав, що ІНП готовий перевірити українські місця пам’яті у Польщі, зокрема присвячені УПА.

"Влада України може у нас без проблем проводити ексгумаційні роботи Чудовим зразком у цій сфері є наша співпраця з Німеччиною. Спільно з президентом (ІНП) Ярославом Шареком ми підписуємо десятки договорів на ексмумаційні роботи для німецької сторони, яка хоче підняти із землі солдатів Вермахту або підрозділів Ваффен СС", - зазначив віце-президент Інституту.

Крім того, він закликав українську сторону розблокувати ексгумаційні роботи останків жертв, які "необхідні для реалізації морального права кожної людини на гідне поховання".

Нагадаємо, раніше віце-міністр закордонних справ Польщі Конрад Шиманський заявив, що справа місць пам'яті в польсько-українських відносинах вже давно не історична, а політична. Він нагадав, що навесні 2017 року Український інститут національної пам'яті (ІНП) заборонив пошуково-ексгумаційні роботи останків польських жертв воєн і конфліктів на території України.

У відповідь віце-прем'єр України Павло Розенко заявив, що ці роботи будуть відновлені, якщо влада Польщі забезпечить захист українських місць пам'яті на своїй території.