ua en ru

Поліція Уганди протягом 29 квітня заарештувала 360 осіб після масових заворушень у цій країні

Поліція Уганди заарештувала 360 осіб протягом 29 квітня після масових заворушень у цій країні. Місцеве відділення Червоного хреста відзначає, що під час заворушень співробітники органів правопорядку застосували бойові патрони, в результаті чого загинули двоє учасників мітингів, не менше 120 отримали поранення.
Глава МВС Уганди Кірундо Ківеджінджа відмовився коментувати цю інформацію, зазначивши, що поліцейські діяли так, щоб "відновити законність і порядок в Уганді в рамках повноважень, даних ним конституцією", передає РБК з посиланням на телеканал France24.
Заворушення в Уганді почалися після перемоги на виборах у цій країні президента Йовері Кагута Мусевені в лютому 2011 р. Цей політик очолює Уганду з 1986 р. Його політичний опонент Кізза Бесідже назвав підсумки виборів сфальсифікованими і ще в лютому 2011 р. пригрозив провести масові акції протесту. З тих пір він неодноразово піддавався затриманню поліцією.
Відзначимо, що з початку 2011 р. у ряді африканських країн відбулася зміна влади. У Тунісі та Єгипті режими глав цих держав впали під тиском масових акцій протесту, в Кот д'Івуарі влада змінилося після громадянського збройного конфлікту та втручання в нього армії Франції. Крім того, масові заворушення були відзначені в Алжирі, Марокко, Мавританії і Джібуті. У Лівії вони привели до громадянської війни і втручання в неї НАТО.