ua en ru

Поліція підозрює чиновників Міненерго у махінаціях на суму близько 25 млн гривень

Поліція підозрює чиновників Міненерго у махінаціях на суму близько 25 млн гривень Фото: чиновники Міненерго потрапили в поле зору поліції

Закуплене чиновниками обладнання не відповідало технічним вимогам

Національна поліція підозрює посадових осіб ДП "Дирекція по будівництву об'єктів" (ДП "Буддирекція") і Міністерства енергетики і вугільної промисловості України у спробі приховати факт придбання обладнання, що не відповідає технічним вимогам, на суму 24,88 млн гривень. Про це пишуть "Наші Гроші".

Так, згідно з постановою Луцького міськрайонного суду Волинської області, слідчий поліції звернувся до суду з проханням надати слідству доступ до банківських рахунків і документів зазначеного підприємства у ПАТ "Укргазбанк" у рамках розслідування.

За матеріалами слідства, встановлено, що у рамках держпрограми підтримки будівництва та переоснащення вугле - і торфодобувних шахт, зазначене підприємство розробило тендерну документацію для закупівлі спеціалізованого шахтового обладнання. При цьому, як встановило слідство, технічні параметри, зазначені в тендері, спочатку не відповідали проекту будівництва шахт.

За результатами конкурсу переможцем стало ВАТ "Макіївський завод "Лазер", з яким у грудні 2015 року було укладено угоду на суму 24,88 млн гривень.

Поліцією встановлено, що обладнання було виготовлено, перевезено на шахту і встановлено, незважаючи на невідповідність техумовам шахти. При цьому завод повністю отримав оплату.

Слідство звернулося в суд, обґрунтовуючи свій позов тим, що є ймовірність того, що посадові особи ДП за сприяння чиновників Міненерго приховали факт закупівлі невідповідного обладнання, що може спричинити за собою внесення міністерством змін до проекту з додатковим виділенням 3 млн гривень держкоштів.

Суд задовольнив клопотання і дозволив поліції вилучити документи, які стосуються руху грошових коштів по банківських рахунках держпідприємства за останні півтора року.

Нагадаємо, екс-голова Обухівської РДА та його заступник засуджено до 4 років позбавлення волі за махінації з землею.