ua en ru

Екс-голова Обухівської РДА та його заступник засуджені до 4 років позбавлення волі за махінації з землею

Екс-голова Обухівської РДА та його заступник засуджені до 4 років позбавлення волі за махінації з землею Фото: у ГПУ оцінили збитки, завдані екс-головою Обухівської РДА та його заступником, в 119 млн гривень

Чиновників також позбавили права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій на 2 роки

Екс-голова Обухівської РДА та його екс-перший заступник засуджені до чотирьох років позбавлення волі за махінації з землею. Про це в понеділок, 16 січня, повідомили у Генеральній прокуратурі України.

"Встановлено, що в 2004 році, екс-голова Обухівської РДА надав товариству з обмеженою відповідальністю в оренду на 49 років два острови загальною площею понад 10 га за рахунок земель державної власності на території Української міської ради Обухівського району, які є землями водного фонду та рекреаційного призначення", - йдеться в повідомленні

У 2008 році екс-голова дав дозвіл про передачу у власність 19 громадянам, для ведення особистого селянського господарства, земельних ділянок загальною площею 37 га за рахунок двох островів в акваторії Канівського водосховища.

"У подальшому, екс-голова Обухівської РДА надав усну незаконну вказівку своєму першому заступнику, який у той час виконував обов'язки голови, підписати розпорядження про затвердження проекту землеустрою та передачу зазначених земельних ділянок у власність, яку останній виконав", - додали в ГПУ.

Згідно з українським законодавством, передача у власність земель водного фонду та рекреаційного призначення заборонена.

У Генпрокуратурі оцінили матеріальний збитки, завдані екс-головою Обухівської РДА та його першим заступником, більш 119 млн гривень.

Чиновники також незаконно передавали в приватну власність земельні ділянки

Також у жовтні 2008 року, екс-голова Обухівської РДА передав у власність 14 громадянам земельні ділянки для ведення індивідуального садівництва загальною площею 1,68 га, які перебували у постійному користуванні садового товариства.

Вже через місяць екс-голова РДА передав у власність 12 громадянам для ведення індивідуального садівництва земельних ділянок загальною площею 1,44 га в адміністративних межах Підгірцівської сільської ради Обухівського району.

"При цьому, чиновник достовірно знав, що землі, які перебували в користуванні товариств у встановленому законом порядку не вилучалися, згода землекористувача на вилучення давалася і громадяни, яким надано дозвіл на розробку проекту землеустрою, що не є членами садівничого товариства", - пояснили в ГПУ.

Таким чином, чиновники визнані винними і засуджені до 4 років позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій на строк 2 роки.

Нагадаємо, НАПК проведе спецперевірку кандидатів на посади суддів Верховного суду.