ua en ru

Експерти вважають малоймовірним кадрові зміни в уряді

Незважаючи на те, що останнім часом ЗМІ прогнозували кадрові зміни у Кабміні, політологи спростовують можливість таких кадрових рішень, а експерти аграрного ринку наголошують на ефективності роботи нинішнього уряду. Зазначимо, що одним із претендентів на відставку назвали міністра аграрної політики та продовольства Миколу Присяжнюка, політологи спростовують можливість таких кадрових рішень, а експерти аграрного ринку наголошують на ефективності роботи нинішнього аграрного міністра Присяжнюка.

"Кадрові зміни, які відбулись місяць тому, вони стабілізували і кадрову, і психологічну ситуацію в Кабміні, тому говорити про те, що сьогодні потрібна якась нова хвиля кадрових змін, я б не ризикував і про це не говорив би", - зазначив політолог Вадим Карасьов. Він також наголосив, що перед виборами "перетрушувати знову Кабмін немає сенсу". "Більше того - це ознака слабкості і невиразності влади в своїх діях і в тій політиці яку вона проводить", - підсумував Карасьов.

Експерт з політичних питань Віктор Небоженко вважає, що Микола Присяжнюк - "хороший фахівець в сільському господарстві". На думку Небоженка, "на сьогодні у керівництва держави не виникає жодних питань з приводу врожаю".

Схожу думку висловив і керівник Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко. "Микола Присяжнюк - людина фахова, професійна і він багато зробив для підготовки сьогоднішніх аграрних реформ. Я б сказав, що якщо по деяких теперішніх міністрах можна висловлювати сумніви щодо їх фаховості, то Присяжнюк, безперечно, людина фахова", - запевнив Фесенко.

"Версія звільнення Присяжнюка є надувною. Я дуже сумніваюся щодо цього", - вважає директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець. За його словами, за радянських часів була така позиція, що секретарям, які відповідали за АПК, діставалось найбільше. Відтак, у наш час така тенденція збереглася, і це нормально, що ЗМІ час від часу дають певні прогнози.

З думкою колеги погоджується і кандидат політичних наук, керівник дослідницьких програм АЦ Universitas Олексій Якубін. "Аграрний сектор це одна з небагатьох галузей економіки країни, яка справді демонструє не номінальне, а реальне зростання", - вважає Якубін.

Експерти аграрного ринку також переконані, що на сьогодні мова може йти не про звільнення, а навпаки, лише про посилення ролі очільника аграрного міністерства.

"Сьогодні ні в кого немає сумніву, що Микола Присяжнюк - людина Президента. Саме перед Присяжнюком Віктор Янукович поставив завдання завершити реформування аграрного сектору. Окрім того, Присяжнюк є компромісною фігурою для усіх учасників агроринку, починаючи від сільгоспвиробників, чиї інтереси він не побоявся особисто захищати в Росії і закінчуючи Світовим банком, де міністр у березні презентував привабливість вітчизняного агросектору. Також не варто забувати, що саме до аграрного блоку Угоди про Зону вільної торгівлі, переговори щодо якого вів Микола Присяжнюк, було найменше питань у Євросоюзі. Тому на сьогодні ні вищому керівництву держави, ані країні в цілому невигідно відсторонювати на шляху реформ уособлення аграрного успіху України", - переконаний експерт аграрних ринків, керівник проекту AgroNews Руслан Швець.