ua en ru

Політологи назвали "Батьківщину" і "Свободу" найстабільнішими партіями

"Батьківщина" і "Свобода" - єдині дві політичні партії в Україні, які стабільно брали участь у всіх виборах, починаючи з 2007 року. Такі дані наведено в дослідженні Київського міжнародного інституту соціології за підсумками останніх місцевих виборів в Україні, оприлюдненого під час круглого столу "Місцеві вибори відбулися - що далі? Як їхні результати вплинуть на розвиток політичної системи в Україні?".

"З 2007 року у нас лише дві партії залишилося, які брали участь у парламентських виборах, і так би мовити стабільні, це - "Батьківщина" і "Свобода", - зазначила модератор заходу, Директор фонду Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна.

На її думку, в Україні зараз не існує стабільної партійної системи.

"І очевидно, якщо в нас не встановиться стабільної політичної системи, то країну буде трусити від виборів до виборів", - вважає Бекешкіна.

Завідувач відділу Інституту соціології НАН України Олександр Вишняк звернув увагу на особливості місцевих виборів для політичних партій.

"З'явилося кілька партій "Самопоміч", УКРОП, які не є лідерськими. Це брендові партії. Особливості цієї місцевої кампанії було те. що партія прем'єра вперше з часи незалежності не взяла участь у виборах. Вони сказали: Що вони беруть відповідальність за країну... Як можна брати відповідальність, якщо не брати відповідальність за області, міста, райони?" - сказав він.

Директор КМІС Володимир Паніотто, представляючи Динаміку рейтингів політичних партій зауважив, що після останніх парламентських виборів "Батьківщина" продемонструвала значне зростання.

Своєю чергою, політолог Віктор Небоженко назвав сильні, на його думку, політичні партії, які утвердилися внаслідок останніх виборів.

"Я бачу кілька політичних партій, які можуть називатися партіями, з лідерами, зі своїми стабільними системами. Це Блок Петра Порошенка, він тримається за рахунок адмінресурсу. "Батьківщина", яка довела: якщо дострокові парламентські вибори будуть завтра, вона готова хоч завтра йти, вона стабільно тримається. Опозиційний блок, який має справді мережу по країні і доходить до людей. І "Свобода". А решта, мені здається - це поверхові проекти", - сказав Небоженко.

"Батьківщина" показала, що вона в буквальному значенні об'єднання всеукраїнське, "Свобода" - регіональна політична сила. Але з тенденцією до розширення. А "Самопоміч" партія великих міст", - аналізує політичні партії за підсумками виборів консультант програми "Рада" USAID Борис Безпалий.

Експерт висловився і про урядову політичну силу.

"На сьогодні "Народний фронт" як мамонт: такий же великий і такий же мертвий", - вважає політолог.

Борис Безпалий також розкритикував закон про вибори до місцевих влад і закликав парламент ухвалити нове законодавство, зокрема виборчий кодекс, який має стати запорукою стабільності в державі.