ua en ru

Політолог: питання боротьби з корупцією буде для Яценюка ключовим протягом усього року

Питання, які порушували у ході антикорупційної наради з участю керівників силових відомств під керівництвом прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, свідчать про те, що влада, нарешті, серйозно взялася за боротьбу з корупцією, заявив політолог, директор Соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко в четвер, 21 січня.

Він зазначив, що в той час, поки президент Порошенко і міністр фінансів Яресько просять гроші у західних інвесторів на економічному форумі в Давосі, глава уряду чітко позначив, що питання боротьби з корупцією буде для нього одним з ключових протягом усього року.

"Прем'єр-міністр заявив про створення служби фінансового розслідування. Зрозуміло, що вона повинна буде тісно взаємодіяти з державним аудитом, і Національним антикорупційним бюро. Це могло виявитися звичайним нарадою для галочки, якби не чітка установка на те, що потрібно не плодити нові органи по боротьбі з корупцією, і не забюрократизовувати цю діяльність, а чітко розділити між різними підрозділами функції, щоб кожен розумів, чим він займається і за що він відповідає", - підкреслив експерт.

"Це говорить про системний підхід до вирішення проблеми, про присутність у Яценюка розуміння небезпеки бюрократизації боротьби з корупцією", - додав він.

Віктор Небоженко також заявив про "абсолютно нове явище, настільки рідкісне серед доморощених політиків - відкрите небажання Яценюка привласнити собі всі плоди боротьби з корупцією". "Він продемонстрував, що не збирається створювати якусь особисту структуру, яка боролася б за повноваження і бюджет. І це дуже важливо", - пояснив політолог.

За словами експерта, в ході наради з керівниками силових відомств прем'єр-міністр виокремив три головні завдання по боротьбі з корупцією: повернення грошей Януковича і його оточення; серйозна антикорупційна робота всередині державних монополій, які, загалом, є одним з головних корупційних майданчиків в країні і, нарешті, така ж робота серед всіх держчиновників - від першого до п'ятого рангу.

"Це достатньо серйозні завдання, важливість якого визнає як Захід, так і громадяни України, і їх виконання стане критерієм для того, щоб зрозуміти: працюють у нас численні антикорупційні структури, чи ні", - підсумував Віктор Небоженко.