ua en ru

Політика Києва, спрямована на припинення спільних проектів з Росією, змушує РФ заміщати українську продукцію власної, - Віктор Медведчук

Політика офіційного Києва, спрямована на припинення всяких спільних проектів між Росією й Україною в сфері ВПК, космосу, літако-і суднобудування, змушує Росію заміщати українську продукцію власним виробництвом. Про в інтерв'ю заявив лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

Зокрема, відповідаючи на питання, чому Росія вже близько року не дає підприємству «Мотор-Січ» валідацію чинного сертифіката на оновлений вертоліт МІ-8, він зазначив: «У Санкт-Петербурзі незабаром здадуть під ключ свій авіамоторний завод - Росія просто не хоче віддавати кошти на сторону».

Медведчук висловив думку, що українська влада зі свого боку теж диктує менеджменту профільних підприємств курс на розрив відносин з російськими партнерами. Як приклад лідер громадського руху нагадав про те, в якій обстановці проходив круглий стіл у Запоріжжі, організований «Українським вибором» і присвячений питанням кооперації українських виробників і підприємств держав Митного союзу. За версією Медведчука, керівник компанії «Мотор Січ» В'ячеслав Богуслаєв в останній момент відмовився від участі в заході через особистого заборони з боку губернатора області.

«Що ж поганого в тому, щоб, інтегруючись, відроджувати нашу промисловість, створювати робочі місця, йти з нашої високотехнологічної та наукомісткої продукцією туди, де ми конкурентні і бажані? І чи треба так політизувати цей процес?»,- зазначив лідер «Українського вибору».

На думку Медведчука, історичний час, що залишився у країни на прийняття головного геостратегічного вибору епохи, виходить, як повітря з дитячого кульки. «За моїми оцінками, союз Росії, Білорусі і Казахстану на очах утворює такий завершальний формат, де всі виробничі та торговельні ніші будуть остаточно розподілені і заповнені. А ми, як ті невдачливі коробейники, що ніяк собі ціни не складуть, опинимося перед таким бар'єром, який подолати вже не зможемо. Так що, на все про все у нас, гадаю, не більше одного-двох років... Але поки ще встигнути можна», - резюмував політик.

Читайте також: Суднобудівну галузь України може врятувати приєднання до Митного союзу, - Віктор Медведчук