ua en ru

Політична ситуація в Києві викликає стурбованість і за межами України, - експерт

Політична ситуація в Києві викликає стурбованість не тільки у Києві, але й за межами України. На думку експерта Фонду суспільної безпеки Юрія Гаврилечка, подібні конфлікти місцевих громад з владою, незахищеність прав власності та високий рівень корупції стануть серйозною перешкодою на шляху приходу інвесторів і вже зараз викликає занепокоєння в Європі.

Як відзначає експерт, ще в 2006 р. Україна приєдналася до Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) 1 січня 2006 року.

"Схвальний звіт GRECO про виконання Україною рекомендацій Ради Європи у сфері протидії корупції є однією з умов для підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. А одна з ключових рекомендацій GRECO - реальна участь інститутів громадянського суспільства у державної антикорупційної політики", - впевнений Гаврилечко.
"Спровоковані забудовниками побоїща на Жилянська, 120-в, Серафимовича 6-а, Підвисоцького 4-в шокують європейських спостерігачів своєю середньовічною дикістю. На їх тлі будь-які розмови про якусь співпрацю між інститутами громадянського суспільства та владою просто абсурдні. І це дуже чітко помічають європейці", - відзначає експерт

Більш того, в найбільш кричущих випадках конфліктних забудовником є сама міська влада. Приміром, варварським знищенням Звіринецького урочища заради чергової елітної висотки (вул. Підвисоцького 4-в) займається комунальне підприємство "Спецжитлофонд".

Дивно, але чомусь Київрада ніяк не відреагував на скарги киян і довірив цьому комунальному підприємству вже після того як воно справдилося десятки сімей, які інвестували свої гроші в програму "доступного житла" в Моторному провулку.

"Потрібно віддавати собі звіт в тому, що будівельні безчинства міських самодурів ніяк не в'яжуться з прийнятими в ЄС стандартів місцевого самоврядування. При всьому бажанні європейські спостерігачі не можуть чорне назвати білим. А значить, і без того хитка європейська перспектива України, може виявитися заручником непомірні апетити корумпованих чиновників", - констатує Гаврилечко.