ua en ru

Показник EBITDA концерну E.On за 2012 р. виріс на 16% - до 10,8 млрд євро

Показник EBITDA (прибуток до вирахування податків, відсотків, зносу і амортизації) німецького енергетичного концерну E.On за 2012 р. виріс на 16% і склав 10,8 млрд євро проти 9,3 млрд євро за аналогічний період роком раніше. Такі попередні неаудировані дані наводяться в повідомленні компанії. У ньому наголошується, що очікуваний за підсумками 2012 р. показник відповідає власним попередніми прогнозами компанії в діапазоні 10,4-11 млрд євро.

Як наголошується в повідомленні E.On, позитивно на результати компанії в 2012 р. позначився той факт, що 3 липня 2012 р. німецький енергоконцерну врегулював суперечка з "Газпромом" за довгостроковими контрактами на постачання російського газу. Крім того, E.On відзначає відсутність серйозних негативних наслідків у зв'язку з підписаним в 2011 р. пактом про відмову Німеччини від ядерної енергії.

Нагадаємо, E.On, RWE і інші енергетичні концерни Німеччини сильно постраждали від рішення німецької влади відмовитися від атомної енергії до 2022 р. слідом за аварією на японській атомній електростанції "Фукусіма", яка викликала широкий громадський резонанс. Одним з наслідків цього рішення для німецьких енергоконцернів стане різке зростання витрат на виробництво електроенергії при спаді збутових цін через повільне відновлення економіки і підвищення рівня енергоефективності. Зараз RWE і E.On розпродають активи та згортають атомні проекти.

Базова чистий прибуток E.On за підсумками року очікується на рівні 4,3 млрд євро, що на 72% перевищує показник 2011 р. на рівні 2,5 млрд євро. Власний прогноз E.On за цим показником знаходиться на рівні 4,1-4,5 млрд євро.

Компанія підтвердила намір виплатити дивіденди за підсумками року в розмірі 1,1 євро на акцію.

Що стосується прогнозів на 2013 р., то E.On очікує зниження показника EBITDA до 9,2-9,8 млрд євро, а базового чистого прибутку - до 2,2-2,6 млрд євро.

Німецька компанія E.On є найбільшим в Європі приватним електроенергетичним і газовим концерном. Концерн співпрацює з ВАТ "Газпром" в проекті газопроводу Nord Stream ("Північний потік"). Для його реалізації "Газпром", німецькі E.On і BASF створили в грудні 2005 р. компанію - оператора будівництва газопроводу Nord Stream AG.

Читайте також: Чистий прибуток E.On за 9 міс. 2012 р. збільшився в три рази - до 2,7 млрд євро