ua en ru

Прикордонники викрили канал фінансування боевиків на Донбасі

Прикордонники викрили канал фінансування боевиків на Донбасі Фото: Державна прикордонна служба

Протягом останніх місяців прикордонники проводили спецоперацію

Співробітники Державної прикордонної служби викрили канал фінансування террористів, що контролюють окуповані території на сході України, повідомляє прес-служба відомства.

Зазначається, що протягом декількох останніх місяців співробітники оперативно-розшукового підрозділу Харківського прикордонного загону проводили спеціальну операцію по виявленню та дискредитації схем незаконного переміщення товарів та вантажів на тимчасово підконтрольну територію незаконним збройним формуванням.

Так, було встановлено, що власники товару та транспортних засобів вступали в фінансово-господарські відносини з представниками терористів сході України, та в подальшому постачали їм товар через територію РФ. Автоперевізники перетинали українсько-російський кордон в не функціонуючих пунктах пропуску "Ізварине" та "Успенка", тим самим порушували законодавство України з прикордонних питань, митне законодавство та фінансували терористів.

Декілька разів перевізники прибували в Україну без вантажів за новою партією товару. "Одного разу водій вантажівки, мешканець Макіївки, що на Донеччині, який слідував на виїзд з території України, під час прикордонно-митного оформлення пред'явив на контроль товаросупровідні документи з пунктом призначення м. Донецьк, завірені печатками терористичної організації", - сказано в повідомленні.

Так, в ході подальшого опитування він повідомив, що до Донецьку буде слідувати транзитом через РФ та закритий пункт пропуску "Ізварине". Підакцизні товари, в даному випадку алкогольна продукція, які перевозив водій, були вилучені встановленим порядком, передані представниками фіскальної служби та оцінені на суму понад 500 тис. гривень.

Загалом у продовж проведення оперативних заходів в чотирьох випадках притягнуто до адміністративної відповідальності п'ятьох представників фірм та в подальшому попереджені спроби ввозу товарів на територію підконтрольну бойовикам.

Крім того у результаті проведених співробітниками прикордонного відомства заходів, інші правоохоронні органи вилучили 5 транспортних засобів комерційного призначення у перевізників на суму понад 2,7 мільйони гривень.

Нагадаємо, у листопаді в Луганській області співробітники Служби безпеки України (СБУ) ліквідували конвертаційний центр, через який щомісяця "відмивалося" понад 10 мільйонів гривень.