ua en ru

Прикордонникам, постраждалим від лазерного зброї, повернули тільки боковий зір, - Назаренко

Прикордонникам, постраждалим від лазерного зброї, повернули тільки боковий зір, - Назаренко Фото: голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко розповів про втрати українських прикордонників

Уперше росіяни використовували заборонену лазерну зброю

Прикордонникам, проти яких російські окупаційні війська застосували заборонену лазерну зброю, поки вдалося повернути тільки боковий зір. Про це заявив голова Державної прикордонної служби України Віктор Назаренко в ефірі "5 каналу".

"Вперше росіяни використовували заборонену лазерну зброю, я не думаю, що мирні шахтарі вміють користуватися таким видом зброї, забороненої міжнародними конвенціями і яку сьогодні практично ніхто не використовує", - зазначив Назаренко.

За його словами, найголовніше, що при веденні спостереження за бойовиками і росіянами, які здійснювали свої дії проти українського вбрання в районі КПВВ, "три військовослужбовці, які вели спостереження в бінокль і монокуляр, той, хто вів спостереження в бінокль, має опіки обох очей, хто в монокуляр - одного ока".


"Дія була миттєвою, але вона розтягнулася по часу в плані наслідків. І отримали на стільки сильні опіки, що ми всіх трьох сюди привезли в госпіталь і на сьогодні зуміли повернути тільки боковий зір. Шукаємо іноземних фахівців", - сказав він.

Назаренко також додав, що провокації на админграницах з Кримом - черговий прояв гібридної війни з боку Росії.

"Що стосується самої ситуації, яка відбувалася (провокації в Криму), я вважаю, що це черговий прояв гібридної війни з боку Російської Федерації проти України і не тільки як держави, а конкретно проти громадян України. Адже реально - це не є державний кордон, а адміністративниц, Крим - це тимчасово окупована територія і перетинають її тільки громадяни України, іноземці тільки за дозволами, які вони отримують на материковій частині України", - пояснив Назаренко.

Нагадаємо, Росія активно нарощує кількість озброєння в окупованому Криму.