ua en ru

Погашення валютних держоблігацій здійснюється у валюті випуску, - НБУ

Платежі з погашення та сплати відсоткового доходу за державними облігаціями, номінованими в іноземній валюті, здійснюються у валюті випуску. Про це йдеться в листі-роз'ясненні Національного банку України (НБУ) щодо розрахунків в іноземній валюті, пов'язаних з погашенням облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП) України, текст якого знаходиться в розпорядженні РБК-Україна.

Згідно повідомленню, платежі в валюті здійснюються: клієнтам депозитарію НБУ - Нацбанком у межах коштів, що надходять від Державного казначейства, за реєстром, який ведеться депозитарієм НБУ; юридичним та фізичним особам, які є депонентами клієнтів депозитарію НБУ, - клієнтами депозитарію Нацбанку в межах коштів, що надходять від НБУ за реєстрами рахунків власників у клієнтів депозитарію регулятора.

"Враховуючи зазначене вище, здійснення платежів в іноземній валюті клієнтами депозитарію Національного банку України їх депонентам з погашення та сплати відсоткового доходу за державними облігаціями, номінованими в іноземній валюті, не потребують отримання індивідуальної ліцензії Національного банку України", - йдеться в листі, підписаному директором генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Оленою Щербаковою.

Нагадаємо, ВР дозволила випуск валютних облігацій 7 грудня 2011 р. з прийняттям відповідного закону. Кабмін визначив порядок випуску доларових облігацій постановою від 12 грудня 2011 р. № 1280.