ua en ru

На вимогу АМКУ Мінпромполітики скасувало наказ, яким зобов'язувало держпідприємства відкривати рахунки у держбанках.

На вимогу Антимонопольного комітету України (АМКУ) Міністерство промислової політики України усунуло обмеження щодо надання державним банкам привілейованого становища відносно інших банківських установ. Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Зокрема Мінпромполітики на власному сайті розмістило інформацію щодо скасування наказу від 30 березня 2010 р. № 160 "Щодо відкриття рахунків у державних банківських установах".

Як відомо, цим наказом державні підприємства було зобов'язано до 30 квітня ц.р. перевести наявні кошти на рахунки державних банків та здійснювати через них усі фінансові операції. При цьому, для керівників суб'єктів природних монополій було визначено необхідність відкриття рахунків в АТ "Укрексімбанк" та ВАТ "Ощадбанк".

За висновками Комітету, такі дії відомства могли суттєво звузити коло надавачів банківських послуг для значної кількості підприємств, зокрема і тих, хто знаходиться у сфері управління Мінпромполітики.

З цього приводу голова АМКУ Олексій Костусєв зазначив: "Органи Комітету постійно відслідковують ситуацію на ринку банківських послуг, щоб оперативно і своєчасно реагувати на ті дії, що можуть обмежити конкуренцію та завдати шкоди споживачам та добросовісним гравцям ринку. І незалежно від того, ким вони завдаються - чи суб'єктом господарювання, чи органами влади. Тому, якщо будь-яке міністерство видасть нормативний акт, подібний наказу Мінпромполітики, Комітет не чекатиме звернень або скарг, а розглядатиме кожну ситуацію так, як передбачено українським законодавством".

Відповідно до наданих Комітетом рекомендацій, Мінпромполітики зобов'язане оперативно проінформувати Агентство з питань оборонно-промислового комплексу, директорів галузевих департаментів, начальників самостійних управлінь, відділів та всіх державних підприємств, що підпорядковані відомству з приводу скасування наказу.