ua en ru

За уточненими даними, 19 чоловік загинули в результаті атаки Ізраїлем флотилії з гуманітарним вантажем.

За уточненими даними, 19 чоловік загинули і десятки отримали поранення в результаті атаки ізраїльськими спецслужбами флотилії з гуманітарним вантажем, що прямувала до берегів сектору Газа. За повідомленнями очевидців, стрілянина почалася після того, як командос висадилися на палубу турецького судна, що очолювало флотилію з 6 кораблів, які прямували у бік блокадного регіону, передає РБК з посиланням на телеканал Sky News.

Тим часом турецька сторона засудила напад ізраїльтян на гуманітарну місію. "Ми рішуче засуджуємо подібні нелюдяні дії Ізраїлю", - мовиться в заяві Міністерства закордонних справ Туреччини. У Анкарі також заявили про "непоправні наслідки" сьогоднішнього "неприпустимого" інциденту.

Євросоюз також не залишився в стороні від засудження інциденту. Верховний представник ЄС по зовнішній політиці баронеса Кетрін Ештон, у свою чергу, закликала провести повне розслідування трагедії.

На останні дії Єрусалиму вже відреагувало керівництво екстремістського руху "Хамас", контролюючого сектор Газа. У своїй заяві "Хамас" звернувся "до арабів і мусульман всього світу із закликом об'єднатися проти Ізраїлю".

Напад військових на гуманітарну місію стався сьогодні декількома годинами раніше біля берегів блокадного сектора Газа. Як повідомлялося, ізраїльські спецслужби висадилися на палуби кораблів з вертольота і з прибулих до місця події швидкісних катерів, після чого відкрили вогонь по учасниках гуманітарної місії. Проте, за словами представників ізраїльського командування, активісти чинили опір ізраїльським командос, нападаючи на них з ножами і палицями.

Дії армії Ізраїлю аргументувалися тим, що раніше організатори гуманітарної місії проігнорували попередження з боку Єрусалиму, не розвернули кораблі і не дали згоди на вивантаження гуманітарного вантажу в одному з ізраїльських портів.

Спочатку флотилія повинна була включати 9 судів, споряджених Туреччиною, Великобританією, Ірландією, Грецією, Кувейтом і Алжиром, і повинна була доставити в Газу близько 10 т гуманітарного вантажу, включаючи устаткування для очищення води, інвалідні крісла і заборонений до ввезення цемент. Проте три кораблі прибути не змогли, зокрема два з них - по технічних причинах. В уряді Ізраїлю заявляють, що щонеділі в сектор Газа допускається близько 15 т гуманітарної допомоги, але, за оцінками ООН, це менше чверті необхідного.

Блокада сектора Газа була введена Ізраїлем в 2007 р. після того, як контроль над регіоном встановив екстремістський рух "Хамас", бойовики якого ведуть озброєну боротьбу з Ізраїлем.