ua en ru

За повідомленнями німецьких ЗМІ, у Німеччині затримано російських шпигунів

У Німеччині затримано можливих російських шпигунів, передає Deutsche Welle з посиланням на німецькі ЗМІ. Повідомляється, що німецькі спецслужби затримали подружню пару, яка діяла в країні більше двадцяти років.
Спецпідрозділи Федерального відомства по кримінальних справах (ВКА) вчинили затримання в містах Марбурзі і Балінгене. Як стверджується, співробітники ВКА застали передбачувану шпигунку в момент, коли вона приймала зашифроване радіоповідомлення. Подружжя підозрюють в роботі на Службу зовнішньої розвідки РФ, самі вони ці звинувачення відкидають.
Затримані мали австрійські паспорти. Судячи з документів, чоловік народився в Аргентині, а жінка - в Перу. Проте німецькі спецслужби, які провели розслідування в цих країнах, з'ясували, що згадані дані не відповідають дійсності.
Відзначається, що німецькі спецслужби звернули увагу на передбачуваних шпигунів після того, як в 2010 р. Федеральне бюро розслідувань розкрило в США мережу агентів російських розвідслужб.
Німецькі ЗМІ звертають увагу, що це перший інцидент такого роду, що стався після возз'єднання Німеччини. Не виключено, що факт затримання передбачуваних шпигунів може відбитися на німецько-російських відносинах. Слідство припускає, що нелегальна діяльність подружжя почалася ще під час існування радянського Комітету державної безпеки - вони прибули до Західної Німеччини в 1988 р.