ua en ru

За попередніми оцінками, вартість заводу з виробництва ядерного палива в Україні складе 300-350 млн дол

За попередніми оцінками, вартість заводу з виробництва ядерного палива на території України складе 300-350 млн дол. Про це повідомляє прес-служба російської паливної компанії "Росатому" ВАТ "ТВЕЛ". Остаточна сума буде визначена після закінчення та затвердження техніко-економічного обґрунтування. Повідомляється також, що російська сторона готова забезпечити доступ до 60% фінансування від загальної вартості заводу.

"Ми діємо за розробленим і узгодженим графіком. І російські, і українські офіційні особи найвищого рівня працюють у тісному контакті, ми відчуваємо чітку політичну підтримку обох сторін. Саме виробництво буде запущено через 3 роки після затвердження ТЕО", - відзначив віце-президент ВАТ "ТВЕЛ" Василь Константинов в ході семінару-наради "Розвиток атомної енергетики - фактор сталого розвитку міждержавного співробітництва", що проходить в Севастополі.

Крім того, він додав, що безпосередньо процедура ТЕО завершена до цього моменту на 90% і буде завершена до кінця 2011 р. "Залишилися тільки невеликі технічні питання", - підкреслив Константинов.

У свою чергу, генеральний директор ДК "Ядерне паливо України" Тетяна Амосова також заявила, що, на її думку, "основні питання вже вирішені".

Передача технологій виробництва ядерного палива розпочато на етапі розробки ТЕО у вигляді передачі технологічних вихідних даних. Крім того, розпочато рішення процедурних питань за оцінкою технологій, попередні переговори з потенційними оцінювачами вже проведені.

Згідно конкурсного пропозицією "ТВЕЛ", в Україні відповідно до погоджених сторонами термінами і базовими документами буде введений в експлуатацію фабрикаційний завод з виготовлення ядерного палива потужністю 400 т урану на рік. Завод буде вводитися в експлуатацію трьома чергами. Перша черга передбачає створення ділянок спорядження тепловиділяючих елементів і виробництва тепловиділяючих зборок, а також - створення ділянки для виготовлення ряду комплектуючих та інфраструктури заводу. Друга черга передбачає створення ділянки для виготовлення цирконієвих комплектуючих і додаткової інфраструктури. Повний розвиток заводу планується здійснити в ході третьої черги, коли на заводі будуть створені ділянки для виготовлення паливних пігулок і порошків і додаткова інфраструктура. Планується, що на заводі буде зайнято близько 250 чоловік.

Раніше повідомлялося, що в серпні ц.р. для виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000 за російською технології Україна вибрала майданчик в Кіровоградській області, в районі смт.Смоліне.

Уряд України 22 вересня 2010 р. затвердив компанію "ТВЕЛ" (Росія) переможцем конкурсу з вибору технології для будівництва заводу з виробництва ядерного палива для реакторів ВВЕР АЕС-1000. Техніко-економічне обґрунтування проекту виконує держпідприємство "Інститут" (м.Жовті Води, Дніпропетровська область) із залученням російського ВАТ "Державний спеціалізований проектний інститут" для підготовки окремих розділів.

Паливна компанія "ТВЕЛ" і концерн "Ядерне паливо" 27 жовтня 2010 р. в Києві підписали угоду про створення спільного підприємства (СП) для будівництва заводу з виробництва ядерного палива. Українська сторона отримає контрольний пакет в СП у розмірі 50% плюс 1 акція.

Підприємство потужністю 400 т урану на рік може бути введено в експлуатацію вже в 2015 р. На будівництво першої черги заводу потужністю 220 т урану на рік необхідно понад 200 млн дол.

Паливна компанія "Росатому" ВАТ "ТВЕЛ" входить у вертикально інтегровану структуру російської атомної галузі. "ТВЕЛ" об'єднує виробничі та наукові активи в сфері фабрикації ядерного палива, разделительно-сублиматного комплексу, а також виробництва газових центрифуг і обладнання до них. Паливна компанія створена в цілях досягнення оптимальної структури управління підприємствами ядерно-паливного циклу, підвищення ефективності їх роботи і конкурентоспроможності на глобальному ринку.