ua en ru

За переглянутими даними, ВВП Греції в II кварталі 2011 р. впав на 7,3%

ВВП Греції в реальному вираженні в II кварталі 2011 р. впав на 7,3% в порівнянні з II кварталом минулого року. Такі переглянуті дані сьогодні оприлюднило грецьке статистичне агентство ELSTAT.
Згідно з матеріалами організації, дані були переглянуті з урахуванням ряду нових параметрів, частина яких розраховується через 70 днів після закінчення звітного кварталу. У той же час, як уточнює агентство, дані знову представлені без поправки на сезонність.
Раніше повідомлялося, що, за попередніми даними, економіка Греції за підсумками II кварталу 2011 р. скоротилася на 6,9% в річному численні. У I кварталі 2011 р., за переглянутими даними, падіння ВВП склало 8,1% в річному обчисленні, тоді як раніше повідомлялося про зниження показника на 5,5%.
Рецесія грецької економіки продовжується вже третій рік. У 2010 р. економіка країни скоротилася на 4,4%.
Нагадаємо, 21 липня 2011 р. на екстреному саміті єврозони було прийнято рішення про надання Греції другого пакета фінансової допомоги понад діючої програми ЄС/МВФ обсягом 110 млрд євро. Лідери єврозони домовилися, що Євросоюз (ЄС) і Міжнародний валютний фонд (МВФ) нададуть Афінам додаткове фінансування в розмірі 109 млрд євро, причому Європа виділить свою частину через стабілізаційний фонд EFSF на термін мінімум 15 років та за ставкою близько 3,5%. Крім того, фінансовий сектор погодився взяти участь у новій програмі порятунку республіки. Визначено, що внесок банків та інших інституціональних інвесторів в програму допомоги складе до 50 млрд євро в 2011-2014 рр. Участь приватних фінансових інститутів в порятунку Греції буде реалізовано через обмін існуючих облігацій на нові 30-річні і 15-річні облігації, причому банки погодилися на втрату близько 20% чистої поточної вартості їхніх паперів.